Sök

Internationellt forum för Östersjöregionens utmaningar hålls i Visby

Flygbild över Visby med text om EUSBSR årliga forum

Regeringen och Nordiska ministerrådet är värdar när Region Gotland, Länsstyrelsen på Gotland, Svenska institutet och Föreningen Norden arrangerar det årliga forumet för EU:s strategi för Östersjöregionen (EUSBSR) på Gotland den 29 till 31 oktober 2024. Delar av programmet – öppningen samt tre plenarsessioner – kommer att sändas live.

Hållbarhet, resiliens och säkerhet

Forumet samlar 650 deltagare från 26 länder kring tre övergripande teman: hållbarhet, resiliens och säkerhet. Forumet är till för att fördjupa förståelsen och förbättra det internationella samarbetet inom dessa områden.

Direktsända samtal

Forumet är fullbokat sedan länge men det finns möjlighet att via livesändningen följa med i öppningen av programmet och höra mer om genomförandet av EU:s strategi för Östersjöregionen och vad vi kan göra tillsammans för att lösa Östersjöregionens utmaningar. De tre direktsända seminarierna rör Bioekonomi, Transport samt Energi. Dessutom innehåller det årliga forumet 27 workshops, paneldiskussioner och seminarier för de medverkande.

Seminariet om Bioekonomi har titeln "Strengthening Competitiveness, Resilience, and Preparedness in the BSR Bioeconomy" och direktsänds 30 oktober klockan 09.45-10.45

Seminariet om Transport har titeln "Sustainable and Resilient Transport Systems in the Baltic Sea Region" och direktsänds 30 oktober klockan 13.45-14.45.

Seminariet om Energi har titeln "Energy Security and Regional Resilience in a Civil Preparedness Perspective" och direktsänds den 31 oktober klockan 09.00-10.30. Här medverkar bland andra Region Gotlands Lars Thomsson, samordnare Energiön Gotland, och även Gotlands blivande landshövding Charlotte Petri Gornitzka.

Vad är EU:s strategi för Östersjöregionen?

EU:s strategi för Östersjöregionen är ett avtal mellan de åtta EU-medlemsstaterna vid Östersjön samt Europeiska kommissionen. Dagens samhällsutmaningar är mer komplexa än någonsin tidigare och kräver därför mer av europeiskt samarbete för att få fram de lösningar som behövs. Utmaningarna är svåra att på egen hand lösa för en ort, region eller ett land. Det är här strategin hjälper till genom att erbjuda tvärsektoriell, transnationell, flernivåsamverkan. Strategin som funnits sedan 2009 gör det möjligt att bygga närmare samarbeten i Östersjöregionen, vilket hjälper oss att bättre ta vara på våra gemensamma resurser.

Engagemangsdagen

Region Gotland arrangerar tillsammans med Svenska institutet och Föreningen Norden den så kallade Engagemangsdagen den 29 oktober för att bredda deltagandet och stärka engagemanget. Denna dag riktar sig till representanter för kommuner, regioner, civilsamhället, ungdomsorganisationer och näringslivet.

Här får deltagarna möjlighet att presentera och diskutera samarbetsidéer inom åtta policyområden: bioekonomi, hälsa, kultur, näringsläckage till havet, säkerhet, turism, utbildning och farliga ämnen. Målet är att öka engagemanget, generera nya idéer och främja samarbetsinitiativ.

Ukrainska intressenter medverkar för att diskutera samarbetsmöjligheter och stärka banden mellan Östersjöregionen och Ukraina.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
29 oktober 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00