Sök

Ranking av Gotlands företags­klimat

Lagerarbetare med surfplatta

Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimat visar att Gotland har en försämrad placering från plats 237 till plats 263, samma placering som år 2020. Förändringen rör bland annat frågor om mobilnät och bredband, information till företagen och dialogen med beslutsfattare. Nöjdheten med upphandlingsfrågor har däremot ökat sedan 2020 då Gotlands index inom upphandling stigit från 1,9 till 2,4 år 2024.

Meit Fohlin, regionstyrelsens ordförande, säger att Region Gotland tar frågan om företagsklimat på största allvar. Handläggningsområden och kontaktytor mellan regionens verksamheter och gotländska företag ska fortsätta utvecklas. Här är både Svenskt Näringslivs samt Sveriges kommuner och regioners mätningar viktiga verktyg i arbetet framåt:

– Region Gotland ska prioritera ett hållbart växande Gotland och det är viktigt att förbättra samarbetet mellan Region Gotland och företagen på Gotland. Det är tydligt i enkätsvaren att både vi politiker och beslutsfattande tjänstemän behöver komma ut på Gotland ännu mer och träffa företag så att vi kan prata med varandra om företagens konkreta tankar om kontakterna med Region Gotland. Det är glädjande att det systematiska förbättringsarbetet med hur Region Gotland upphandlar tjänster håller riktningen åt rätt håll, säger Meit Fohlin.

Nya arbetssätt skapar förbättringar

Både Svenskt Näringslivs och Sveriges kommuner och regioners insiktsmätning (NKI) visar att Region Gotland behöver arbeta med information och tillgänglighet i kontakt med företagen. Region Gotland har därför redan sedan i våras då enkäterna genomfördes startat ett antal utvecklingsprocesser internt för att konkret skapa förbättringar på de områden som får låga betyg. Det finns även planer på att använda sig av Svenskt Näringslivs erfarenhet och verktyg som kan stärka företagsklimatet på Gotland.

Tätare och tydligare dialog

Undersökningen bygger på svar från 223 gotländska företag. Varje år skickas en enkät till cirka 400 företagare på Gotland. Svaren publiceras under våren och ligger sedan till grund för höstens ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Sveriges företagare som svarat på årets enkät önskar bland annat kortare handläggningstider, bättre förståelse för företagande hos beslutsfattare, fler bostäder och fler som går yrkesutbildningar. Dessutom vill de ha en bättre dialog mellan kommunerna och företagare.

– Både den högsta politiska och tjänstemannaledningen åker ut på 2-3 företagsbesök i månaden för att lyssna, lära och samtala om företagens förutsättningar på Gotland. Region Gotland vill verkligen hitta de rätta verktygen och en tydligare dialog om vad vi bör utveckla, utifrån de uppdrag där vi faktiskt har en påverkan på ett gott företagsklimat på Gotland. Så vi fortsätter arbetet och ger inte upp, säger Sanna Palomaa, tillväxtchef.

Upphandling i rätt riktning

Region Gotlands arbete med upphandling har förbättrats de senaste åren, vilket även återspeglas i företagarnas enkätsvar. Årets undersökning visar att resultatet är i princip samma som förra året, med ett index på 2,4. Gotland hamnar i år på plats 243 jämfört med plats 247 förra året. Sedan 2020 har Gotlands index inom upphandling stigit från 1,9 till 2,4 år 2024, och närmar sig Sveriges genomsnitt på 2,7. De senaste mätningarna från Sveriges kommuner och regioner av nöjd upphandlingsindex (NUI) visar fortsatt höjning av resultatet inom upphandling för Region Gotland.

Regionen har utvecklat sin upphandlingsplan och sättet man arbetar med kravställning och avtalsuppföljning. Den utveckling som görs inom inköp är ett resultat av dialog med näringslivet i olika forum sedan flera år tillbaka, och ska ge bättre möjligheter för leverantörer att vara med i upphandlingar och säkerställa goda affärer.

– Vi hade såklart önskat att det senaste årets utvecklingsarbete hade gett större effekt i enkäten från Svenskt näringsliv, men vi arbetar vidare för att utvecklingen inom inköp ska fortsätta ge positiva effekter. Vi etablerar grunder för ett professionellt inköpsarbete och goda affärer. Som jag sade förra året så är vi på rätt väg men vi har mycket kvar att göra innan vi är nöjda, säger inköpschef Nanna Sörling.

Bygglov och bostadsbyggande som underlättar

– Dialog och rådgivning i tidiga skeden är två av de frågor vi behöver jobba vidare med. Vi är inne i en förändringsprocess och bygglovsavdelningen har påbörjat en resa som kommer att underlätta för Gotlands företagare, även om vi tyvärr inte ser resultaten i den här mätningen. Under fjolåret gjorde vi det lättare för medborgare och företagare att följa sina ärenden digitalt och vi har startat ett ambitiöst arbete med kundrådgivning. När det kommer till bostadsbyggande ser vi att prioriteringsmodellen för detaljplaner ger effekt, i dagsläget har vi detaljplaner i olika skeden som kan ge nära 2 000 nya bostäder inom de närmaste fyra åren. Vi arbetar hårt för att skapa bättre förutsättningar för att starta och driva företag på Gotland och vi är tacksamma för den återkoppling vi får, säger Lise Langseth, samhällbyggnadsdirektör.

Hur ser framtiden ut?

– Arbetet med företagsklimatet behöver ha hög prioritet de kommande åren. Jag upplever att Region Gotland tar resultatet på allvar och att de ambitioner som finns att systematisera arbetet för att förenkla för företagen är ett första steg på vägen, säger Olle Karstorp från Svenskt Näringsliv.

På Gotlands Företagardag den 17 oktober finns det möjlighet att fortsätta prata med Region Gotland om företagsklimatet och möjligheter till förbättringar. Kom till vår monter och berätta om dina erfarenheter om samarbetet med oss!

Läs mer om undersökningen och resultaten på Svenskt näringslivs webbplats.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
25 september 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00