För mycket fisk i Almedalsdammen
Antalet karpar i dammen i Almedalen i Visby växer. Mängden fiskar har nu blivit så stor att det finns risk för sjukdomar och svält. För att undvika detta kommer nu Region Gotland behöva ta bort en del av karparna.
Det var i början av 1970-talet som gräskarparna planterades in i dammen i Almedalen för att hålla dammen ren. Gräskarpen är en fisk som är växtätande och äter lika mycket växter som sin egen vikt. Detta gör fisken unik och är därför ett bra alternativ för att rädda mindre sjöar och dammar från att växa igen. Men med åren har det blivit allt mer fisk i dammen och även arter som inte är tänkta att leva där.
– Om det finns för många fiskar på samma ställe är det stor risk att de upplever stress över situationen då maten inte räcker till för alla. Det kan även leda till sjukdomar då alltför många fiskar vistas på en liten yta, säger länsveterinär Ebba Schwan.
Förutom gräskarparna finns det ett antal andra arter av karpar i dammen, bland annat fjällkarpar. Dessa har inte planterats in utan kommit in på något annat sätt. Fjällkarparna har nu förökat sig så mycket att mängden fisk som finns i dammen kan leda till svält, stress och sjukdomar. Region Gotlan kommer därför nu fiska upp en stor del av de karpar som inte hör hemma där.
– Det är alldeles för mycket fisk i dammen och vi behöver därför minska antalet genom att ta bort en del av fjällkarparna. Vi vill behålla gräskarparna eftersom de städar och gör fint i dammen, säger Christan Strängborn, enhetschef parkenheten.
Parkenheten på Region Gotland följer de regler som Jordbruksverket har för att avliva odlad fisk.
– Vi kommer självklart att följa de regler som finns för att inte utsätta fiskarna för onödigt lidande. Vi kommer även hantera den döda fisken på ett värdigt och säkert sätt, säger Christan Strängborn.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 14 oktober 2024