Utökade luftmätningar i centrala Visby
Idag inleder Region Gotland utökade luftmätningar av hälsofarliga partiklar så kallade PM10 partiklar inne i centrala Visby. Två nya mätningsstationer är nu placerade på Norra Hansegatan.
Genom mätningarna vill man se om kvaliteten av luften har förändrats och förbättrats. Man vill bland annat se om halkbekämpning med granitkross istället för tidigare kalkkross har gett effekt och att PM10 värdena därmed kan ha sjunkit.
Utbytet till granitkross är en del av det åtgärdsprogram som Region Gotland klubbade 2019. Utomhusluften i centrala Visby har periodvis haft överträdelser gällande luftkvalitetsnormen enligt Luftkvalitetsförordningen som trädde i kraft 2010. Syftet med åtgärdsprogrammet som Region Gotland tagit fram är att främja god folkhälsa genom att hålla partiklar och eventuellt andra luftföroreningar med koppling till trafiken på en acceptabel nivå.
Vad den stora mängden av skadliga partiklar kan beror på är antalet fordons passager, hastigheten, halkbekämpningsmaterial och dubbdäck från bilar som river upp vägbeläggningen, om det är just det som är orsaken till luftföroreningarna i centrala Visby är ännu oklart.
– Vi vill se vad dessa mätningar nu ger för information för att få en bättre bild av luftkvaliteten i Visby. Andra åtgärder vi kan införa för att minska PM10 partiklarna är att dammbinda, införa dubbdäcksförbud på vissa vägavsnitt i Visby, sänka hastigheten och leda om tung trafik där PM10 värden är som högst, säger Simon Hoffman, enhetschef fordon och anläggningsenheten Region Gotland.
En grundlig utvärdering av på vilket sätt trafiken bidrar till ”partikeltopparna” ska ha genomförts senast i juni 2024.
Vad är PM 10?
Grova partiklar, PM10, definieras som partikelmassa av alla partiklar med en diameter upp till 10 mikrometer. Partiklarna bildas vid slitage av däck och bromsar, samt vid samt vid förbränning och när gaser kondenseras. Vid inandning kan de luftburna partiklarna ge skadliga hälsoeffekter och påverka både andningsorgan samt hjärt- och kärlsystem.
Källa: Naturvårdsverket
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 7 november 2024