Miljö- och byggnämndens beslut i korthet
På miljö- och byggnämndens sammanträde den 20 november behandlades 20 ärenden. Här berättar vi kortfattat om några av dem.
Godkännande av planprogram för Kilen
Miljö- och byggnämnden beslutade att godkänna ett planprogram för Visby Blåklinten 4–7 med flera fastigheter, för vidare beslut i regionstyrelsen. Programområdet ligger 400 meter söder om Visby ringmur och är cirka 4,5 hektar stort. Området kallas Kilen eftersom kvarteren har en kilform som sträcker sig mellan Söderrondellen och parken Tallunden.
Visionen när platsen utvecklas är att den ska den växa ihop med sin omgivning och bli en levande småstadsmiljö som utvecklas ur en stark befintlig karaktär. Inom kvarteren balanseras bevarande av kulturmiljökvaliteter med en nybyggnation i en tät och låg småstadsstruktur. Programområdet byggs samman med övriga staden i en finmaskig väv av offentliga gaturum där gående och cyklister prioriteras i högre grad än i dag.
Omvandlingen av Kilen väntas dock bli komplex och kräver ett gott och långsiktigt samarbete såväl mellan enskilda exploatörer som mellan exploatörer och regionen. Att nå samsyn mellan markägare, genomföra förstudie, fortsatt utreda frågor i en detaljplaneprocess, sanera marken och sedan bebygga den kräver ett omfattande arbete.
Med ett godkännande av planprogrammet ges en samlad vision och förutsättningar för markägare inom området att driva frågan om en ändrad markanvändning vidare. Nästa steg bedöms lämpligen vara att samtliga markägare i området som helhet, alternativt samtliga markägare inom någon av de tre etapperna som beskrivs i programhandlingen, arbetar vidare för en möjlig väg framåt. Först då bedöms projektet kunna få en tydlig framdrift som motiverar att regionen lägger ner resurser på en förstudie.
Miljö- och byggnämndens ordförande, Andreas Unger (M):
– Det här är ett planprogram med tydliga visioner som ger en attraktiv struktur för bebyggelse, vägnät och grönytor. Det är ett jättefint underlag för den fortsatta utvecklingen av en central del av Visby. Dock återstår många utmaningar kopplade de olika fastighetsägare och näringsidkare som finns i området och deras intressen. Skulle vi tillsammans lyckas komma i mål med detta vore det en bedrift.
Beslut om föreläggande för otillåten användning av campingstugor
Nämnden beslutade även att bostadsrättsföreningen Gnisvärd Smågårde 1:132 förläggs att upphöra med otillåten användning av byggnader så som privata bostäder samt att återgå till tillfällig vistelse för yrkesmässig uthyrningsverksamhet i form av hotell- och pensionatsrörelse.
Byggnaderna på fastigheten Tofta Smågårde 1:132 uppfördes i tre etapper under 2017 och enligt beviljat bygglov var de avsedda för stugby/hotell. Inför uppförandet av stugorna bildades en bostadsrättsförening och stugorna såldes enligt utsago från köparna som bostäder. Stugorna har således använts som bostäder sedan de togs i bruk efter uppförandet.
Att använda byggnader som är avsedda för hotell som bostäder innebär att de används för ett väsentligen annat ändamål och för det krävs bygglov och i det här fallet även en planändring. En planansökan avseende denna ändring prövades 2021 där miljö- och byggnämnden beslutade om avslag.
Nämnden beslutar att förena föreläggandet med vite om 500 000 kronor om föreläggandet inte följs och därefter med ett löpande vite om 100 000 kronor för varje period om tre månader medan någon av de angivna åtgärderna kvarstår att utföra. Dessutom förbjuds bostadsrättsföreningen att använda byggnaderna på fastigheten som bostäder utan bygglov och startbesked.
Miljö- och byggnämndens ordförande Andreas Unger:
– Det är viktigt att användandet sker på det sätt som det är ämnat för bland annat med hänsyn till allmänhetens tillgång till natur och vardagsnära friluftsliv. I det här fallet ligger byggnaderna dessutom inom Försvarsmaktens påverkansområde vilket försvårar användningen som bostäder ytterligare. Vi har många liknande fall på Gotland, där campingstugor sålts som privatbostäder, och det pågår för närvarande en översyn och dialoger kring detta. Glädjande nog är det flera föreningar som frivilligt åtgärdat felaktigheterna och återgått till uthyrningsverksamhet.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 21 november 2024