Sök

Nya regler om folkbokföring för personer som kommer från Ukraina

Ukrainas flagga i blått och gult.

Från 1 november kan du som har tillfälligt skydd enligt massflyktsdirektivet bli folkbokförd redan efter ett år i Sverige. Samtidigt sker förändringar i vilket stöd du kan få från svenska samhället när du har blivit folkbokförd.

Lagen ”Förbättrade levnadsvillkor för utlänningar med tillfälligt skydd” börjar gälla den 1 november 2024. Lagen innebär att du som har uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet kan folkbokföra dig redan efter ett år i Sverige.

Vid folkbokföring efter 1 november upphör rätten till vissa ersättningar och socialförsäkringsförmåner som exempelvis bostadsbidrag, barnbidrag och insatser enligt LSS (Lagen om stöd och service). Du som varit folkbokförd senast den 31 oktober kommer att behålla dina förmåner även efter den 1 november.

Så ansöker du om folkbokföring på Gotland

Anmäl din flytt till Skatteverket och boka tid för identitetskontroll på Visby servicekontor (Statens servicecenter). På Gotland finns servicekontoret på Artillerigatan 11 i Visby.

Hjälp med praktiska frågor

Visby servicekontor (Statens servicecenter) på Artillerigatan 11 i Visby kan de hjälpa till att använda e-tjänster, fylla i blanketter och ansökningar samt ge information om pågående ärenden.

Du är också välkommen till Arbetsmarknadstorget (Region Gotland) med praktiska frågor om hur det fungerar i det nya samhället. Besöksadress Norra Hansegatan 6B i Visby. Du kan bland annat få hjälp med att förstå brev från myndigheter och få stöd i att fylla i blanketter.

Arbetsmarknadstorget kan också hjälpa dig med att komma i kontakt med Region Gotlands övriga verksamheter och olika myndigheter. Exempelvis hälso- och sjukvården, barnomsorg och socialtjänst. Vi samarbetar bland annat med Arbetsförmedlingen.

Om du inte har någon inkomst

Du som är mellan 20–65 år och söker arbete ska skriva in dig i etableringsprogrammet på Arbetsförmedlingen. Du ansöker om etableringsersättning och blir sedan kallad på besök till Arbetsförmedlingen där du får stöd kring hur du kan hitta arbete och utbildning.

När du blivit folkbokförd och erhållit ditt personnummer kan du, om du saknar inkomst, ansöka om ekonomiskt bistånd. Det gör du genom att ansöka om försörjningsstöd via e-tjänsten ”Försörjningsstöd – ansökan” här på vår webbplats.

Skolplikt och rätt till utbildning

Personer som uppfyller kraven för att bli folkbokförda i Sverige har rätt till utbildning inom kommunal vuxenutbildning (Komvux) och barn omfattas av skolplikt. Det gäller även innan beslut om folkbokföring och innan personen har tilldelats ett personnummer.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
31 oktober 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00