Socialnämndens beslut i korthet
Torsdag den 21 mars sammanträdde socialnämnden.
Läs om några av besluten som fattades.
Utbyggnaden av särskilda boendet Tingsbrogården
Under 2019 påbörjades en förstudie för att se över möjligheten att bygga ut äldreboendet Tingsbrogården. Ombyggnaden skulle bidra till behovet av fler platser inom särskilt boende och göra verksamheten mer ekonomiskt hållbar.
Förstudie och vattendom har visat på stor osäkerhet kring vattenuttag och merkostnader förknippade med detta. Förvaltningens förslag till socialnämnden var därför att avbryta byggplanen.
Vid omröstningen krävde Centerpartiet votering då de tillsammans med Kristdemokraterna och Liberalerna föreslog att projektet borde fortsätta med en budget på maximalt 2 miljoner kronor för att undersöka möjligheter att använda närliggande befintliga brunnar och göra provborrningar. Det förslaget röstades ner med 10-3.
Socialnämnden beslutade därmed att avbryta planerna på att bygga ut äldreboendet Tingsbrogården.
– Efter många försök att hitta en lösning på vattenfrågan för att kunna bygga ut Tingsbrogården, tvingas vi nu avluta utbyggnadsplanerna. Redan har förprojektering kostat många miljoner och ett fortsatt letande efter vatten är både ett osäkert och dyrt projekt. I rådande ekonomiska läge vore en fortsättning på projektet icke ekonomiskt försvarbart. Den dag vi har kommunalt vatten och avlopp i Bro kan utbyggnadsplanerna eventuellt återupptas, säger socialnämndens ordförande Håkan Ericsson (S).
Mål och budget 2025-2027
Socialförvaltningens ekonomi har varit i balans de senaste åren. Bedömningen är att förvaltningen nu är på väg in i ett försämrat läge. Det beror bland annat på allmänna kostnadsökningar, att antalet äldre med ökande behov blir fler och att statsbidragen minskar.
Socialnämnden antog mål- och budget för 2025-2027 och äskar budgettillskott från regionfullmäktige för driftsbudget 2025 och för investeringsbehov 2025-2029.
Äskande om budgettillskott för driftsbudget 2025:
Grundläggande behov
- Resursfördelningsmodell äldreomsorg, då en allt större andel är äldre
- Kompensation för löneökningar
- Avtal med externa utförare, 21 miljoner kronor
- Skyddat boende, 2 miljoner kronor
Högt prioriterade lagstyrda behov
- Arbetet med normbrytande beteende hos unga, social insatsgrupp, SIG,
2 miljoner kronor - Avhopparverksamhet, 1 miljon kronor
- Underfinansierad LSS-verksamhet, 65 miljoner kronor
- Stödboende beroende, 8,2 miljoner
Äskande om medel för investeringar 2025-2029:
- 2024-2025 BESLUTAD Äldreboende Klintehamn, 183 miljoner kronor totalt
- 2025-2028 Äldreboende Visby, 287 miljoner kronor
- 2026 Stödboende beroende, 25 miljoner kronor
- 2027 Bostad med särskild service SoL, 40 miljoner kronor
- 2028 Bostad med särskild service LSS, 35 miljoner kronor
- 2028-2029 Äldreboende Slite, 277 miljoner kronor
- 2025-2029 årlig pott, 8 miljoner kronor för lokalanpassningar, utrustning och välfärdsteknik
– Eftersom äldreomsorgen är den mest expansiva delen i Region Gotlands verksamheter de kommande 10 åren äskar vi mer pengar för att klara utbyggnaden av äldreomsorgen. Vi äskar också pengar för att kunna delta offensivt i arbetet tillsammans med skolan och polisen med att förebygga att unga hamnar i kriminella karriärer, säger socialnämndens ordförande Håkan Ericsson (S).
– Samtidigt arbetar vi intensivt för att minska kostnaderna genom effektiviseringar i all verksamhet. Det handlar om att sänka sjuktal, använda digitaliseringen och använda kompetens på effektivaste sättet, fortsätter Håkan Ericsson.
Månadsrapport februari 2024
För perioden januari till februari redovisas ett underskott mot budget på 9,4 miljoner kronor. Det är oroväckande med ett underskott så tidigt på året. Det är bland annat personalkostnaderna som avviker negativt mot budget.
Socialnämnden godkände informationen och beslutade också att uppdra åt
socialdirektören att vidta behövliga åtgärder för att nå en ekonomi i balans och
rapportera om åtgärderna på nästa socialnämnd.
Prioriterade markytor för särskilda boenden
Socialnämnden har tidigare beslutat att byggande av nytt särskilt boende i Visby har högsta prioritet. Politikerna förordar i en förstudie tomten Visby Artilleriet 1:33, köp av planlagd mark i Visby eller tomter på Visborgsområdet. På dagens möte beslutade man även att lägga till marken Visby Terra Nova 1:1 i den förstudie som pågår.
Kartläggning personer i hemlöshet
Socialstyrelsen har gjort en kartläggning om hemlöshet. Den visar att Gotland under 2023 hade 130 personer som lever i någon form av hemlöshet. Mörkertalet kan dock vara stort eftersom kartläggningen bara omfattar dem som har kontakt med socialtjänsten.
Genom kartläggningen har socialförvaltningen kunnat se att allt fler hemlösa är kvinnor som lever i skyddat boende.
Socialnämnden godkände informationen.
Mer information kring hemlöshet
Uppföljning av resultat. Plan för socialförvaltningens arbete mot våld i nära relationer 2022-2023
Socialnämnden godkände rapporteringen av socialförvaltningens plan för arbetet mot våld i nära relationer 2022-2023. Förvaltningen får också i uppdrag att utarbeta en plan för 2024-2026.
nom ramen för den nuvarande planen har mer än 1350 medarbetare genomgått grundutbildningen Våld, via Nationellt centrum för kvinnofrid, NCK, och i dagsläget finns 116 nyckelpersoner inom förvaltningen.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 3 april 2024