Bevattningsförbud från 20 april – samla gärna regnvatten
Bevattningsförbud införs på delar av Gotland från lördagen den 20 april. Då är det bland annat förbjudet att vattna med slang och vattenspridare, fylla pooler och tvätta bilen med kommunalt vatten. Även fastighetsägare med enskilda brunnar behöver spara på vattnet. Du kan till exempel spara kranvatten genom att samla regnvatten.
Under sommarhalvåret har vi lärt oss att vattnet i brunnarna tryter – både för Region Gotland som levererar vatten via det allmänna ledningsnätet och för fastighetsägare med egna brunnar. I slutet av fjolåret fick vi dessutom bakterier i ledningsnätet, vilket innebar att en kokrekommendation infördes för det kommunala dricksvattnet vilket innebar olägenheter för många. Konsekvenserna av händelsen påverkar ännu idag dricksvattenproduktionen även om grundvattennivåerna just nu ser förhållandevis bra ut.
Som en försiktighetsåtgärd, då vi ännu inte vet hur våren och sommaren kommer se ut vädermässigt, behöver bevattningsförbud införas. Vi vet också att många fler människor vistas på ön under vår och sommar och att vattenförbrukningen ökar.
Bevattningsförbud från 20 april
Region Gotland inför bevattningsförbud på följande orter från 20 april:
- Visby, Vibble, Väskinde.
- Västerhejde, Eskelhem, Tofta, Västergarn.
- Stånga, Fardhem, Levide, Linde, Garda, Lye, När, Burs, Ardre/Ljugarn och Alskog.
- Fårö.
- Lärbro, Hangvar, Ihre, Lickershamn, Stenkyrka, Martebo, Kappelshamn.
- Othem/Slite, Valleviken, Åminne.
Förbudet gäller alltså för abonnenter som är kopplade till Region Gotlands vattenledningsnät, men alla som har enskilda vattentäkter i de aktuella områdena uppmanas till att spara på vattnet. Även om det inte är bevattningsförbud där du bor så uppmanar vi till sparsamhet med dricksvattnet.
Vad innebär bevattningsförbudet?
Det här är förbjudet i ovan listade orter från och med 20 april 2024:
- Bevattning av gräsmattor, blommor eller annan växtlighet med vattenslang eller vattenspridare. Givetvis får du vattna med vanlig vattenkanna.
- Att tvätta bilar, andra fordon eller fasader med slang.
- Fylla pooler, spabad eller bassänger.
Bevattningsförbudet gäller enligt ABVA (allmänna bestämmelser för brukare av Gotlands kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning), vilken innehåller vissa regler om hur en allmän VA-anläggning ska användas enligt Vattentjänstlagen.
Samla takvatten
Som enskild kan du redan nu försöka fördela vattenförbrukningen över dygnet, eller börja samla regnvatten. Det är mycket vatten som kan samlas in. Har du tillgång till ett 100 kvadratmeter stort tak kan du under ett år på Gotland samla in cirka 50.000 liter vatten. Det motsvarar drygt 330 badkar! Vattnet kan användas till bevattning, fönstertvätt eller poolen. Vattnet kan också ledas in och användas till toalettspolning eller kanske tvätt med mera.
Även du med enskild brunn uppmanas spara vatten
Vi vill även uppmana alla med enskilda brunnar att spara på vattnet!
Majoriteten av våra kunder respekterar förbudet och sköter detta bra och vi vill tacka alla som följer bevattningsförbudet. Tillsammans kan vi hjälpas åt att hushålla med dropparna av det livsviktiga livsmedlet – för ett mer hållbart Gotland!
Tips på hur du enkelt sparar vatten
Det gemensamma grund- och ytvattnet är vårt viktigaste livsmedel. Därför behöver vi alla hjälpas åt att använda vattnet smart och spara så mycket som möjligt, även om det inte är bevattningsförbud på alla platser.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 8 april 2024