Miljö- och byggnämndens beslut i korthet
Miljö- och byggnämnden sammanträdde den 8 februari och godkände då verksamhetsberättelsen för 2023. På dagordningen, som innehöll 35 ärenden, fanns bland annat även ett detaljplaneförslag för ny bostadsbebyggelse i Källunge.
Nämnden godkände verksamhetsberättelsen
Miljö- och byggnämnden godkände verksamhetsberättelsen för 2023, som beskriver hur det gått för samhällsbyggnadsförvaltningen och verksamheterna under föregående år.
Arbetet med att utveckla samhällsbyggnadsförvaltningens organisation pågick under hela 2023, med syfte att utveckla förvaltningen och dess processer för att säkerställa nära ledarskap, god arbetsmiljö och god kvalitet i uppdragen. Samhällsbyggnadsförvaltningen har nu en ny organisation som består av sex avdelningar inklusive räddningstjänsten.
Medarbetarenkäten som genomfördes hösten 2023 visade en positiv utveckling för alla övergripande index. Förvaltningen har en högre andel engagerade medarbetare och ledarskapet hos närmsta chef har utvecklats markant. Fler medarbetare har förtroende för förvaltningsledningen och informationen från ledningen har förbättrats.
Inströmningen av bygglovs- och planansökningar minskade. Den lägre ärendeinströmningen ger framgent mer utrymme för att arbeta av ärendeköer, minska handläggningstiderna samt vidareutveckla kundrådgivning och dialog med sökanden.
Miljö- och hälsoskyddsenheten började under 2023 hantera anmälningsärenden för inrättande av vattentäkter. Det är ett nytt arbetsområde och en ny typ av ärende som har varit resurskrävande. Inom livsmedel och alkohol genomfördes Livsmedelsverkets nya riskklassningsmodell. Den nya riskklassningsmodellen förväntas medföra en minskning av planerad kontrolltid och antal kontroller med cirka 30 procent, vilket påverkar verksamhetens intäkter och bemanningsbehov.
2023 års resultat visade ett underskott med omkring 5,6 miljoner kronor. Intäkterna för året slutade på 17,5 miljoner under budgeterad nivå. Kostnaderna blev 12 miljoner kronor lägre än budget vilket gett en positiv effekt, men som inte räckt till en ekonomi i balans.
Hög arbetsbelastning på förvaltningens enheter samt omständigheten att många medarbetare deltar i olika projekt och uppdrag som inte är intäktsgenererande påverkade intäkterna negativt.
En översyn av alla verksamheters timtaxor genomfördes under 2023. Utöver det återstår ett arbete med att kvalitetssäkra arbetstidsåtgången inom alla moment innan en ny taxekonstruktion kan beslutas i regionfullmäktige. Den nya taxan förväntas ha effekt först under andra halvan av 2024. Ny taxa för detaljplaner och planbesked togs fram under våren 2023. Den taxan godkändes av miljö- och byggnämnden i maj och har antagits av regionfullmäktige.
Miljö- och byggnämndens ordförande, Andreas Unger (M):
– Verksamhetsberättelsen ger en bra bild av det som präglade nämnden och samhällsbyggnadsförvaltningen under 2023, men den ger också en bra bild av vart vi är på väg. Den berättar om våra utmaningar men också om de många positiva förflyttningar som skett och den starka utvecklingskraft som finns inom förvaltningen.
Positivt planbesked i Källunge
Nämnden gav även samhällsbyggnadsförvaltningen i uppdrag att upprätta en detaljplan för fastigheten Källunge Burs 1:16 (skifte 5 och 6) för att möjliggöra bostadsbebyggelse. Planförslaget omfattar 22 tomter om cirka 2 000–2 400 kvadratmeter och följer i stort områdets befintliga bebyggelsemönster.
Platsen ligger mindre än en kilometer från ett större stomlinjenät för kollektivtrafiken med rimligt pendlingsavstånd till både Visby och Slite. I socknen finns förskola och skola upp till årskurs 6.
Inom skifte 5 löper Folebäcken. Vattendraget omfattas av strandskydd om 100 meter på vardera sida. Merparten av bebyggelsen inom skifte 5 hamnar inom strandskyddsområdet för Folebäcken och exploateringen förutsätter därmed att strandskyddet kan upphävas.
Den föreslagna bebyggelsen kan inte ansluta till kommunalt vatten och avlopp utan en enskild VA-lösning får utredas. En redovisning av provpumpning och vattenkvalitet samt ett förslag på enskild avloppsanläggning ska presenteras tidigt i planprocessen.
Miljö- och byggnämndens ordförande, Andreas Unger (M):
– Ett väldigt intressant förslag. Planområdet ligger inte långt ifrån Fole skola och skolskjutsen går redan vägen förbi. Inflyttning till socknen skulle bidra till ett större underlag för befintlig service och det känns otroligt roligt att kunna ge ett positivt besked till denna ansökan.
Detaljplaneförslag för vårdbostäder till granskning
Miljö- och byggnämnden beslutade att skicka ett detaljplaneförslag för Visby Fänriken 1 med flera vidare till granskning. Planen syftar främst till att möjliggöra vårdbostäder på fastigheten Visby Fänriken 1. För att förtydliga angöring och parkering i anslutning till Visby Fänriken 3 och inom Visby S:33, liksom för att reglera byggrätten inom fastigheten Visby Fänriken 2 ingår även dessa fastigheter i detaljplaneförslaget.
Planen möjliggör för totalt 80 enheter för vårdboende, alternativt cirka 40 lägenheter om vårdboende inte är möjligt att förverkliga.
Området ingår i den fördjupade översiktsplanen för Visbyområdet 2025 – Hela Visby. I denna pekas fastigheten ut för ändamålet verksamheter – kontor och extern handel. Förutsättningarna för det aktuella området har dock sedan dess förändrats då skyddsavstånd till befintligt värmekraftverk och påverkansområdet för flygbuller justerats. Detta innebär att en ändrad användning till boende kan genomföras på fastigheten Visby Fänriken 1.
Bebyggelsen föreslås placeras indragen från Remontvägen respektive Follingboväg så att befintlig vegetation bevaras och normer för trafikbuller och luftföroreningar kan uppfyllas.
Miljö- och byggnämndens ordförande, Andreas Unger (M):
– Visby växer och är i stort behov av nya vårdbostäder. Det är positivt att fastigheten och den här delen av östra Visby kan utvecklas, sedan kartläggningen för flygbuller och skyddsavstånd till värmeverket ändrats.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 7 november 2024