Sök

Kraftsporttävling avslutar projektåret för Hållbar hälsa

Grupp på 18 personer som deltagit i strongest töis och sork, en kraftsportstävling

I dag den 31 maj har Wisbygymnasiet arrangerat en kraftsportstävling för sina elever kallad ”Wisbygymnasiets strongest töis och sork” i samarbete med Visby Atletklubb och Visby Styrkeklubb. Detta som ett led i att uppmärksamma att projektet ”Hållbar hälsa” firar ett år.

Bildspel från kraftsportstävlingen

Grupp på 18 personer som deltagit i strongest töis och sork, en kraftsportstävling

På Wisbygymnasiet drivs just nu projektet ”Hållbar hälsa” i samarbete med RF-SISU Gotland och öns 184 idrottsföreningar. Genom rörelse en timme om dagen syftar projektet till att främja en god hälsa så att eleverna bland annat ska klara sin gymnasieexamen och lyckas så bra som möjligt med dina studier och få en positiv gymnasietid.

Elever och personal erbjuds olika aktiviteter som är kostnadsfria. Exempelvis fäktning, undervattensrugby, lunchdans, padel och styrkelyft, för att nämna några. Under våren har det satts upp en rink för innebandy på skolgården och även installerats discgolfkorgar för att skapa fler och enkla möjligheter till att kunna röra på sig.

– Både skolpersonal, lärare och elever vittnar om att detta haft positiva effekter, precis på det vis som forskningen visar att fysisk aktivitet förbättrar deras psykiska hälsa, minskar symtomen på depression, ger ökad självkänsla samt förbättrar skolprestationen. Vi utvärderar projektet löpande och gör förändringar av innehållet i aktiviteterna och schemaupplägg utifrån detta, säger Maria Diurlin, som är projektledare för ”Hållbar hälsa”.

Att det blev en kraftsportstävling som avslutning på första projektåret har sitt ursprung i en av elevernas passion för strongmantävlingar. Det är en disciplin inom kraftsport som fokuserar på funktionell styrka. Detta involverar bland annat att lyfta, bära och flytta tunga objekt på tid.

– Att bygga projektet underifrån genom elevmedverkan gör projektet mer hållbart. Ju mer samarbete vi har med elever och personal på skolan desto fler blir engagerade. Tävlingsarrangemanget är ett bra exempel på samarbetet mellan elever, lärare Skol IF och idrottsföreningar, säger Maria Diurlin.

Vinnarna av tävlingen

Töiser:

Bianca Malmqvist
Kornelia Fogelström
Elsie Löfqvist

Sorkar:

Liam Ramstam
Josef Jonsson
Melker Ahnell

Vinnarna kommer även att publiceras på Hållbar hälsas instagramkonto efter tävlingens slut: hallbarhalsa_wg


Sidinformation

Senast uppdaterad:
10 juni 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt