Sök

Välkommen till nya gotland.se

Nu är Region Gotlands nya webbplats lanserad. Ny design, ny struktur och nya funktioner ska bidra till en bättre användarupplevelse i linje med dagens skärpta lagkrav på myndigheters webbplatser.

Två kvinnor sitter och tittar på en telefon

– Region Gotlands webbplats är en av de viktigaste kanalerna för vår externa kommunikation. Med den nya webben tror och hoppas vi att det ska bli både lättare att hitta och förstå, säger Ulrika Holm, kommunikationsdirektör och ansvarig för webbplatsen.

En webb utifrån användarnas behov

Projektet att göra om och förbättra gotland.se har pågått i två år och involverat medarbetare inom alla förvaltningar i Region Gotland. Målet har varit att skapa en användbar, tillgänglig och smart webbplats. Arbetet har föregåtts av webbplatsundersökningar och analyser av besöksstatistik för att ta reda på användarnas behov. Webbplatsen bygger på en ny teknisk plattform som ger bättre stöd för de krav som ställs enligt lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Plattformen gör också webbplatsen snabbare, säkrare och enklare att använda.

– Vi har fått med oss många värdefulla synpunkter, inte minst tack vare intervjuer med boende och företagare på Gotland som testat webbplatsen under utvecklingsarbetet. Det är inte förrän webbplatsen börjar användas på riktigt som vi kan veta hur det verkligen fungerar och då är vi redo att förändra och förbättra där vi behöver, säger Sebastian Havdelin, projektledare för nya gotland.se.

5 förbättringar på nya gotland.se:

  • Nytt sätt att strukturera innehållet som utgår från en användartestad och väl beprövad struktur som används av många svenska kommuner.
  • Färre sidor och enklare språk.
  • Ny design med fokus på tillgänglighet och användarvänlighet anpassad för att fungera bra på mobiltelefoner och andra mindre skärmstorlekar.
  • Bättre sökfunktion och smarta genvägar som med hjälp av AI lär sig vad du och andra användare ofta letar efter.
  • Bygger på en plattform med hög säkerhetsnivå.

En annan stor förändring är att en del innehåll på gotland.se flyttar ut till andra webbplatser. Information om hälsa och sjukvård flyttas i hög grad från gotland.se och in på 1177.se. Vi har även skapat en separat webbplats som riktar sig till regionens samarbetspartners, till exempel utförare inom vård- och omsorg och andra myndigheter. Fler så kallade delwebbar, är under utveckling och kommer lanseras löpande.

En webb ska hela tiden förbättras

Efter att webbplatsen lanserats den 6 februari kommer vi fortsätta uppdatera, förbättra och tillgänglighetsanpassa innehåll, sök och funktioner. Det kan till en början vara lite ovant att hitta för den som tidigare besökt gotland.se. Det kan även bli ett kortare avbrott vid tidpunkten då vi byter till den nya webbplatsen, men vi hoppas att övergången ska gå så smidigt som möjligt.

Om du har synpunkter på webbplatsen, hittar fel eller saknar någon information, kan du tycka till på sidan Lämna synpunkter om webbplatsen.

Följ oss i sociala medier

Under veckan finns vi på Gotlands medarbetarkonto på Instagram, @viarregiongotland. Följ oss gärna när vi lanserar nya webben!

Sidinformation

Senast uppdaterad:
8 februari 2024
Dela sidan