Gotlandsveckan – en extra smakrik matvecka
Välkommen till en extra smakrik matvecka där våra gotländska råvaror i så stor utsträckning som möjligt fått styra menyn i de offentliga måltiderna. Veckan infaller 4-10 november och vi kallar den för Gotlandsveckan.
Gotland är en ö full av smaker, där det milda klimatet, de många soltimmarna och den kalkrika jorden ger de bästa av förutsättningar för många typer av råvaror, året runt. Råvaror som med omsorgsfullt hantverk kan omvandlas till en hel buffé av olika maträtter. Och det är just precis vad vi gör – under en hel vecka är alla måltider inom de offentliga måltiderna lagade med noga utvalda gotländska råvaror!
De verksamheter som tar del av Gotlandsveckan är skolor, förskolor, särskilda boenden för äldre, ordinärt boende och de verksamheter inom hälso- och sjukvården som serverar måltider lagade i köket på lasarettet. Syftet med att införa en återkommande gotlandsvecka, är att skapa ytterligare möjligheter att öka andelen gotländska livsmedel i de offentliga måltiderna.
– Även resten av året använder vi mycket gotländska livsmedel, men extra roligt är det med en hel vecka där i stort sett alla livsmedel är gotländska. När maten i skola, vård och omsorg tillagas av gotländska råvaror hoppas vi bidra till att stärka den gotländska livsmedelskedjan, säger Josefine Jessen, chef för avdelning måltid.
Temat för den återkommande Gotlandsveckan är tydligt inriktat på att erbjuda gotländska råvaror och livsmedel i de 11.000 portioner som Region Gotland dagligen lagar och serverar. Det har dock behövts göras några få undantag där gotländska livsmedel inte finns tillgängliga, till exempel vissa kryddor, fonder, olja och annan smaksättning samt livsmedel till specialkoster.
Nyfiken på att ta del av Gotlandsveckan? Besök gärna någon av våra två restauranger öppna för allmänheten; Restaurang Strandgärdet och restaurang Gråbo.
Smaklig spis och glad Gotlandsvecka!
Evenemangsinformation
- Datum
- till
- Plats
- Där offentliga måltider serveras