Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Lär känna våra medarbetare

Möt några av våra medarbetare som arbetar för en bättre vardag för alla på Gotland. I vårt filmarkiv hittar du även berättelser och filmer från olika verksamheter.

Klicka här för att komma till spellistan och se fler av våra filmer

”Gotland är ett roligt äventyr, i år blir det min tredje sommar som vikarie på ett äldreboende.”

Julia Öst, undersköterska från Göteborg

Mitt namn är Julia och jag bor i Göteborg. Jag tog studenten 2019 som undersköterska och ville då ut på sommarens äventyr, för att prova ett nytt ställe att jobba på och träffa nya människor. Jag hamnade på Gotland där jag nu fastnat. I år blir det min tredje sommar på ön.

Somrarna på Gotland är underbara och alla människor är mycket trevliga och välkomnande och jag har utvecklas mycket som person. Det är ett roligt äventyr och gillar man som jag att hjälpa människor och kan bjuda på sig själv är det en perfekt möjlighet att åka till Gotland för att jobba på ett äldreboende. Samtidig kan man besöka alla fina ställen Gotland har att erbjuda.

Det bästa med att jobba i äldreomsorgen är att man får så mycket tillbaka, en tacksamhet. Man får höra många fina gamla berättelser av de som en gång varit unga. Vi är ju där för dem äldre, att deras sista tid på boendet blir något riktigt roligt och fint och där nya minnen kan skapas. Har man en dålig dag så glömmer man fort bort det när man går in på jobbet och möter alla glada ansikten från de boende och från de goa kollegorna.

"Att jobba i hemtjänsten ger ett perspektiv på livet och oförglömliga möten."

Agnes Englund, boendeassistent, hemtjänsten

Jag heter Agnes och kommer från Visby. När pandemin bröt ut stod jag utan jobb och bestämde mig då för att söka ett jobb jag alltid velat testa, hemtjänst. Det blev några månaders jobb i hemtjänsten i Visby innan jag beslutade mig för att söka till Läkarprogrammet i Uppsala. När det blev dags att tänka på sommarjobb var det en självklarhet för mig att komma tillbaka till hemtjänsten. I sommar kommer jag tillbaka för andra året och jag ser verkligen fram emot att få arbeta med mina kollegor men främst att få träffa brukarna.

Att jobba i hemtjänsten ger ett perspektiv på livet och oförglömliga möten. Jag är otroligt glad att jag fått möjligheten att lära känna så många personer och fått ta del av deras liv.

Även om man tänker att man inte passar i ett vårdyrke så tror jag ändå att alla kan lära sig massor av att prova på att hjälpa och ta hand om andra. Och vem vet, kanske hittar man det man brinner för på vägen. Det gjorde iallafall jag!

”Det är roligt och stimulerande att få hjälpa människor att kunna bo kvar hemma så länge de kan”

Susanne Lundell, undersköterska, hemtjänsten

Varför blev du undersköterska?
Jag jobbade som hotellreceptionist och behövde ett extrajobb på vintern när det var lågsäsong. Det var så jag hamnade i hemtjänsten där jag blev kvar eftersom jag tycker det är väldigt roligt och stimulerande arbete. Jag är barnskötare i grunden och har sedan vidareutbildat mig till undersköterska.

Jag kan varmt rekommendera jobbet som undersköterska i hemtjänsten. Det är ett omväxlande jobb där ingen dag är den andra lik och där man får hjälpa människor att kunna bo kvar hemma så länge de kan. Det är en förmån att få ta del av en människas liv och att få hjälpa denne med det den inte längre klarar av. Tacksamheten man får från de personer man hjälper känns rakt igenom.

I jobbet ingår att lösa utmaningar då man aldrig vet vad som möter en för dagen. Det är också en frihet att själv kunna lägga upp sin dag med hjälp av planeringsverktyget. Man får även mycket frisk luft och motion, i Visby har vi cyklande hemtjänstgrupper som tar sig fram mellan brukarna på cykel.

Vad är dina bästa tips till en undersköterska som vill prova hemtjänsten?

Var närvarande: Lyssna på den äldre och dennes anhöriga. Försök att tillmötesgå de olika önskemål som personen vill ha hjälp med. Var lyhörd och hjälpsam. Utgå ifrån beslutet och arbeta med händerna på ryggen så att personerna vi hjälper får försöka göra det de kan så länge som möjligt, för att bibehålla sina fysiska och psykiska funktioner.

Var flexibel: Viktigt att vara flexibel då du inte vet vad du kommer till eller vad som möter dig innanför dörren. Ingen dag är den andra lik.

”Det är häftigt när jag som fysioterapeut kan hjälpa de äldre att få tillbaka förmågor som de trott är förlorade med tiden”

Julian Wolff-Östman, fysioterapeut, hemsjukvården

Varför blev du fysioterapeut?
Jag är väldigt träningsinriktad och i samband med att jag själv blev skadad så kom jag i kontakt med en fysioterapeut som hjälpte mig att komma tillbaka till träning igen. Den upplevelsen inspirerade mig att ge sig in i yrket och hjälpa andra att komma tillbaka till den aktivitet som de utför.

Jag valde att jobba med de äldre i hemsjukvården. De äldre hamnar ofta i en situation där de inte klarar av saker som de tidigare har kunnat göra och jag personligen märkte att man får en otrolig glädje tillbaka när man hjälper dem att klara av saker igen som ex. gå uppför en trappa eller utföra trädgårdarbete.

Vad är dina bästa tips till en fysioterapeut som vill prova hemsjukvården?

Involvera anhöriga och personal/assistenter i rehab planen. Då de kan möjliggöra rehab-program som du själv inte skulle ha tid att göra med patienten.

Var inte rädd att vara drivande inom verksamheten och kom med förslag på gruppaktiviteter som flera patienter kan vara delaktiga i. Man sparar själv tid genom att aktivera flera patienter samtidigt istället för att ta en i taget.

Var lyhörd. Allt för ofta sätter vi mål utan att patienten är delaktig. Detta gör att vi fokuserar på saker som patienten själv inte känner är viktigt och därför så försvinner följsamheten och motivationen hos patienten. Sätter vi SMARTA mål så kommer sannolikheten att målen uppnås öka markant.

”Det bästa med att jobba i omsorgen är att du får så mycket tillbaka, det är humor, kärlek och skratt”

Linda Hellgren, stödassistent, serviceboende i omsorgen om personer med funktionsnedsättning

Varför blev du stödassistent?
Jag började jobba som vikarie inom omsorgen på olika ställen. Sen när det blev en tjänst utlyst sökte jag direkt eftersom det är så roligt. Jag har jobbat inom socialpsykiatri i över 10 år, inom omsorgen, beroendevården och med ensamkommande flyktingar.

Jag kan varmt rekommendera jobbet som stödassistent. Det är otroligt lärorikt, man lär sig om både sig själv och andra människor och man får så fantastiskt mycket tillbaka, det är humor, kärlek och skratt varje dag.

Vad är dina bästa tips till den som vill prova att jobba som stödassistent i omsorgen?

Var flexibel: Det är ett måste då det kan hända mycket på vägen mellan olika uppgifter.

Var ödmjuk: Du blir en viktig person i andra personers liv. Det gör att du måste vara inkännande och ödmjuk inför att sätta dig in i en annan människas situation.

Var lyhörd: Att kunna lyssna in och ha en förmåga att ge tid, ibland tar det tid att förstå men man löser det tillsammans bara man tar det lugnt.