Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Förskolan Glasmästaren vann Skräpjakten

Publicerad 2018-06-05 10:34
Varje vår ger sig hundratusentals barn och vuxna ut på skräpjakt. Denna gång har 160 förskolor deltagit i den rikstäckande tävlingen Skräpjakten, som arrangeras av stiftelsen Håll Sverige Rent.

Juryn har nu utsett vinnaren bland förskolor och förskoleklass och det är förskolan Glasmästaren på Terra Nova i Visby. De tävlande har fått svara på hur mycket skräp som plockats, vilket skräp som var vanligast och ge tips på hur vi kan minska nedskräpning.

Juryn tyckte att tipset ”Om man säger till de vuxna med riktigt arg röst...för det är vuxna som skräpar ner” var ett kreativt och bra tips för att minska nedskräpningen. För detta får de fösta priset som ett besök av Mumin och Lilla My som ge barnen priset i september. De barn som då har börjat förskoleklass bjuds in till denna aktivitet.

- Glasmästarens förskolebarn ska se sig som stolta vinnare av priset. De har verkligen visat att de tar ansvar för sin miljö. Tillsammans med personal har man inte bara plockat och pratat om skräp i naturen. Man har även lyft ämnet och utforskat nedskräpningen av våra hav med plastöar som glider omkring. Barnen har visat stort intresse, men även ilska över hur mycket vi vuxna skräpar ner, säger Michaela Unger, förskolechef.

Håll Sverige Rent har material och tips på hur skolor och förskolor kan arbeta pedagogiskt innan, under och efter skräpplockningen. Region Gotland har genom teknikförvaltningen stöttat förskole- och skolenheter med skräpplockarmaterial från Håll Sverige Rent.