Kranmärkning är en nationell hållbarhetsmärkning för verksamheter som väljer kranvatten framför flaskvatten. Gotlandshem kranmärker sig som arbetsplats och alla sina möten och evenemang.
Det är Region Gotland, teknikförvaltningen, som dragit igång en ”kranmärkningskampanj” på ön och det är teknikförvaltningens branschorganisation Svenskt Vatten som tagit fram denna nationella märkning.
Kranmärkt är en hållbarhetsmärkning och inte en certifiering, det innebär att man själv ansvarar för att leva upp till vad det innebär att vara kranmärkt.
Varför kranmärkning?
Med kranvatten slipper man transporter och tillverkning av vattenflaskor som orsakar onödiga koldioxidutsläpp och avfall. Svenskt Vatten säger att en liter kranvatten är minst 300 gånger bättre för miljön jämfört med samma mängd flaskvatten. Kranvatten är dessutom minst 250 gånger billigare än flaskvatten. Kranvatten är hälsosamt och hållbart, både för dig, din verksamhet och för miljön. Man kan välja att Kranmärka hela sin verksamhet eller till exempel enskilda konferenser och event som anordnas. Kranmärkning är inte bara till för offentliga sektorn, även inom den privata sektorn går det bra att Kranmärka sig.
Kranmärkningen är en del i Spara vatten-kampanjen. Vattnet är vårat viktigaste livsmedel som vi ska värna om och det hela är en hållbarhetsfråga.