Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Gotlandshem har blivit kranmärkta

Publicerad 2018-06-04 10:58
Gotlandshems VD, Elisabeth Kalkhäll, är idag mycket glad! För Gotlandshem har låtit kranmärka sig.
Detta innebär att företaget väljer kranvatten framför flaskvatten eftersom att det är bättre för både för miljön och för plånboken. Gotlandshem blir därmed ytterligare en god förebild för att sprida medvetenheten om att det är bättre att välja kranvatten istället för att köpa flaskvatten.

Kranmärkning är en nationell hållbarhetsmärkning för verksamheter som väljer kranvatten framför flaskvatten. Gotlandshem kranmärker sig som arbetsplats och alla sina möten och evenemang.

Det är Region Gotland, teknikförvaltningen, som dragit igång en ”kranmärkningskampanj” på ön och det är teknikförvaltningens branschorganisation Svenskt Vatten som tagit fram denna nationella märkning.

Kranmärkt är en hållbarhetsmärkning och inte en certifiering, det innebär att man själv ansvarar för att leva upp till vad det innebär att vara kranmärkt.

Varför kranmärkning?

Med kranvatten slipper man transporter och tillverkning av vattenflaskor som orsakar onödiga koldioxidutsläpp och avfall. Svenskt Vatten säger att en liter kranvatten är minst 300 gånger bättre för miljön jämfört med samma mängd flaskvatten. Kranvatten är dessutom minst 250 gånger billigare än flaskvatten. Kranvatten är hälsosamt och hållbart, både för dig, din verksamhet och för miljön. Man kan välja att Kranmärka hela sin verksamhet eller till exempel enskilda konferenser och event som anordnas. Kranmärkning är inte bara till för offentliga sektorn, även inom den privata sektorn går det bra att Kranmärka sig.

Kranmärkningen är en del i Spara vatten-kampanjen. Vattnet är vårat viktigaste livsmedel som vi ska värna om och det hela är en hållbarhetsfråga.