Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter
Austre tornseil - kulturskolans världsmusikband. Foto: Gia Schager

Dags för årets Svängrum

Publicerad 2018-05-25 12:08
Under två dagar den 29-30 maj bjuder Kulturskolan Gotland i samarbete med Kulturföreningen Kött in till Svängrum - en färgsprakande föreställning i tre akter.

Publiken kommer att få avnjuta en helkväll med scenkonst i olika former, god mat och härlig stämning. Nyskapat blandas med traditionellt och improviserat av och med gotländska ungdomar på scenen.

Årets föreställning är ett samarbete mellan världsmusikbandet Austre Tornseil, Teater Våga, Visby Voices, kören Cikoria, Dansensemblen samt integrationsprojektet Mötet.

 - Tanken bakom Svängrum är att ge kulturskolans ungdomar i högstadie- och gymnasieåldern chans att få pröva att arbeta lite mer professionellt med en större föreställning. Vi är tio lärare från kulturskolan som gör verklighet av föreställningen tillsammans med eleverna, säger Håkan Renard lärare vid Kulturskolan Gotland och samordnare för årets Svängrum.

Svängrum är ett återkommande koncept och genomförs vart tredje år någonstans på Gotland, fast utifrån olika teman. Årets tema är Alla vi i hela världen. Utgångspunkten är att vi alla är medborgare i samma värld, med samma behov av att få vara fria och med de konstnärliga språken kan vi berätta och kommunicera med varandra.

Några exempel från föreställningen

Teater Wåga bjuder publiken på teatersport. Kören Cikoria från Hemse uppträder med ungdomar i åldrarna 11-16 år. Likaså Visby Voices som består av tolv tjejer som sjunger en bred repertoar. Dansensemblen, bestående av sex dansare ifrån olika dansgrupper inom kulturskolan, framför olika danser. Austre Tornseil bjuder publiken på världsmusik. Mötet, kulturskolans integrationsprojekt för unga, presenterar en del av sin föreställning ”Fri från alla gränser – vem äger framtiden?”