Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Visbys nya kryssningskaj invigdes i strålande sol

I samband med AIDAdivas anlöp söndagen den 29 april hölls den officiella invigningen av Visbys nya kryssningskaj. Barbara Scheel Agersnap, VD för Copenhagen Malmö Port (CMP) och Meit Fohlin, Regionstyrelsens ordförande på Gotland förtöjde symboliskt trossar vid en pollare för att markera händelsen.

Nyfikenheten för den nya kajen var stor, flertalet besökare tog tillfället i akt att gå ut på den 599,5 meter långa kajen som dagen till ära var öppen för besökare. Det var omkring 2000 nyfikna gotlänningar som passade på att ta tillfället i akt att ställa frågor till många av de aktörer, med koppling till kryssningsindustrin, som fanns på plats, t ex Gotlands Museum, Gotland Cruise Network, Gotlands Guideförning.


 Lena Thorn, projektledare Region Gotland:

- Vi är mycket nöjda med dagen och den stora nyfikenhet och engagemang den gotländska allmänheten visade. Det känns också positivt att vi till slut kan ta ett stort steg framåt som en attraktiv kryssningsdestination. Vi har under åtskilliga år tagit emot kryssningsgäster på Gotland, men nu kan vi attrahera nya rederier och fartyg som tidigare bara passerat Gotland.

Monica Frisk, Gotlands Förenade Besöksnäring:

- Vi är verkligen nöjda. Det fungerade perfekt på kajen, det kunde inte varit bättre. Den här kryssningskajen möjliggör för fler dagsbesökare från hela världen och sätter verkligen Gotland på den internationella kartan. Nu lyfter Gotland som kryssningsdestination!

AIDAdiva hade med sig ca 2000 av de 90 000 kryssningsbesökare som kommer till Gotland i år, fördelat på 90 anlöp. Copenhagen Malmö Port (CMP) hyr kryssningskajen av Region Gotland och enligt rapporterna från kryssningskajens chef Henrik Ahlqvist var den tyske kaptenen på AIDADiva nöjd men kaj och manövreringsutrymme.