Projektet "Tillgängliga lärmiljöer" startade 2018 och har finansierats samt genomförts i samarbete med Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM). Projektet avvecklas i mars 2020. Arbetet med och implementeringen av tillgängliga lärmiljöer fortsätter i de ordinarie verksamheterna.
Varför Region Gotland arbetar med tillgängliga lärmiljöer
Grundskolechef Torsten Flemming berättar i filmen nedan om hur och varför Region Gotland arbetar med att göra skolorna mer tillgängliga för alla.
Vad innebär tillgängliga lärmiljöer och tillgänglig utbildning?
- Med tillgänglig utbildning menas att lärmiljöerna i pedagogiska, fysiska och sociala perspektiv är tillgängliga och anpassade till alla elevers olika behov och förutsättningar.
- För att nå målet, att fler elever ska klara grundskolan och sin gymnasieutbildning, genomför Region Gotland en bred och genomgripande satsning på att förbättra lärmiljöerna.
- Satsningen på tillgängliga lärmiljöer handlar om att stödja förskola, grundskola och gymnasieskola i detta utvecklingsarbete. Det görs genom att utbilda lärare, rektorer och ledningen för Region Gotlands skolverksamheter. Utbildningen ger kunskap och metoder för att systematiskt värdera vilka områden som verksamheterna behöver utveckla och förbättra.
- Förbättringarna ska möjliggöra för alla barn och elever att klara sin skolgång, särskilt barn och elever med olika neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, med lång och problematisk skolfrånvaro samt de med psykisk ohälsa kopplat till funktionsnedsättningar.
Exempel på det praktiska tillgänglighetsarbetet i skolorna
Ann-Sofie Lindgren, rektor för Fole och Stenkyrka skola, berättar om hur de arbetat med satsningen på att utveckla tillgängliga lärmiljöer.
Sofie Boman, förstelärare på Södervärnskolan, berättar i filmen nedan om hur de arbetat med satsningen på att utveckla tillgängliga lärmiljöer.
Filmtävling: Tillgängliga lärmiljöer - den bästa skolan för alla
Vintern 2019/2020 arrangerades en filmtävling för att inspirera till att utforska och utveckla både elevernas delaktighet, deras lärmiljöer och media- och informationskunnighet.
Film är ett verktyg som möjliggör för människor oavsett ålder och språk att berätta och dokumentera sin omgivning. Två utav kriterierna för de tävlande var därför att:
- Filmen kan ha ljudeffekter, musik, text, symboler, teckenspråk och animationer.
- Filmen ska helst vara utan talad dialog eller ha max tre talade repliker. Om ni använder repliker ska de vara textade.
Tal- och språkklassen årskurs 4-6 på Solbergaskolan vann med motiveringen:
"I sin film visar eleverna många olika praktiska lösningar som kan göra det lättare att trivas och lära sig i sin skola. Filmen kombinerar bild och musik på ett fint sätt. Samtidigt berättar den om elevernas engagemang och inspirerande ambassadörskap för den bästa skolan för alla."
Här kan ni se det vinnande bidraget:
Projektet "Tillgängliga lärmiljöer" finansieras och genomförs i samarbete mellan Specialpedagogiska Myndigheten (SPSM) och Region Gotland.