Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Välkommen till Gotlands Bokmässa!

Publicerad 2018-04-04 14:22
I helgen som kommer, den 7-8 april 2018, genomförs Gotlands Bokmässa för nionde gången. Platsen är Almedalsbiblioteket i Visby.

Båda dagarna är biblioteket och mässan öppet mellan klockan 11.00 och 16.00 och det är fri entré. Bokmässan invigs på lördagen klockan 12.00 av 2017 års kulturpristagare Karin ”Kickan” Holmberg.

Programmet fortsätter med en salig blandning av föredrag, författarframträdanden, musikunderhållning, filmvisning, minibio, barnaktiviteter, diktspel och Gotlandica-quiz.

För barnen blir det dockteater med Towan Obrador under lördagen, och på söndagen kan de lite större barnen tälja egna barkbåtar med Frode Falkenhaug och lyssna till ny tappning av Tjelvars saga.

Temat för bokmässan är ju som alltid Gotland, men i år löper bilden som en röd tråd genom flera föredrag. Marita Jonsson presenterar en ny bok om Körsbärsgården, och Johanna Pietikäinen berättar om konstnärsparet Caroline Benedicks-Bruce och William Blair Bruce. Om boken som konstnärligt objekt och bokformgivning talar Christer Jonson, och Tommy Söderlund och Eva Sjöstrand om hur bild och ord samverkar.

Topotek Gotland är en ny webbplats som lanserats av Landsarkivet i Visby, och vi får en introduktion till hur man kan ladda upp sina egna bilder. Släkthistoria handlar ofta mycket om fotografier, och Charlotte Lautmann berättar om släkten Myrsten och Lisbeth Nilsson sin egen mors historia. Åsa Uddh och Silvy Strand samtalar om text och bild i barnbokens värld.

Kerstin Kalström delar med sig av säkert en del filmiska minnen från sin tid på Bergmancenter och Bergmangårdarna, och det blir även filmvisning av Mats Ahlby i serien "Gotländsk kulturfilm". Calle Brobäck visar på bilden i den gotländska lokallitteraturen, och Sven Eric Snoder berättar om Anna Kajsa Hallgards författarskap.

Bilder av flykten ger Kerstin Blomberg om krigsbarnen 1919 och båtflyktingar på 1990-talet, och Mohammad Nouri om sin egen flykt till Sverige.

Historiska skildringar ges av Tore Gannholm om varjagerna, och av Dick Wase om invånarna i det medeltida Visby. Anders R Johansson gör en störtdykning i salpetersjudning, och Nils Blomkvist och Lars Kruthof berättar om dominikanerna på Gotland utifrån nysläppt bok.

Både Agneta Arnesen Westerdahl och Towan Obrador skriver historiska romaner, och de berättar om tillkomsten av sina senaste som utspelas på 1300-talet och 1600-talet. Delvis eller helt på Gotland förstås. Vilket också Maja Markhouss kortroman i biblioteksmiljö gör, medan Li Grevbäck pratar om en ungdomsbok om familjerelaterat våld.  Ingen mässa utan dikt, och vi är därför särskilt glada att mässan gästas av poeten Linda Smith från Åland.

Lördagen avslutas med föredrag och musik av Roma people, innan man kan gå hem och vila inför söndagens lika stora utbud. Söndagen och bokmässan avslutas med att Fredrik Blomgren, Samuel Åberg och Sarah Carlsson framför egna tonsättningar till Harry Martinsons lyrik under vinjetten "Ute på havet".

Det kommer att hållas runt 30 programpunkter parallellt i hörsalen E22 och ”Hörnan”, och barnaktiviteter i sagorummet. 40 utställare kommer att duka upp med både äldre och rykande färska böcker i foajén och i biblioteket, så tillfälle ges att bläddra och köpa till mässpriser och få signerade!

Café Foajé har mässerbjudande med goda bakverk och gott kaffe för fikapausen.

Välkomna till en riktigt gotländsk litteraturhelg den 7-8 april på Almedalsbiblioteket!

Gotlands Bokmässa arrangeras av Almedalsbiblioteket/Biblioteken på Gotland i samverkan med lokala aktörer, utställare och föredragshållare.

För frågor, mejla till gotlandica@almedalsbiblioteket.se