Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Magnus Lindgren får Gullin-priset

Publicerad 2018-03-07 15:38
Jazzmusikern/saxofonisten Magnus Lindgren har tilldelats Lars Gullin-priset.

Lars Gullin sällskapet har beslutat att årets Gullin-pris tilldelas saxofonisten Magnus Lindgren med motiveringen:

”Magnus Lindgren är sedan många år en ledande svensk jazzmusiker. Han kan höras i många konstellationer och på flera instrument, främst tenorsax, flöjt och klarinett.

Med rötterna i jazzen har han hämtat sin musikaliska näring ur olika myllor, alltifrån svensk folkmusik till musik från Latinamerika. Han har också gjort uppmärksammade insatser som arrangör och kompositör bland annat i samband med Nobelfestligheterna. Hans genreöverskridande musik har också uppmärksammats utanför Sveriges gränser och han medverkar i många internationella sammanhang.

Magnus Lindgren är en stor scenpersonlighet som lockar många åhörare även dem som tidigare inte uppmärksammat och uppskattat jazzmusik. Han är därigenom ett föredöme och en inspiratör för andra musiker. 

Trots sin relativa ungdom – född 1974 – har han redan fått många priser och belöningar: Grammis, Gyllene skivan, medaljen Litteris et Artibus och är ledamot av Musikaliska akademin. Med andra ord: en värdig mottagare av 2018 års Lars Gullin-pris.”

Lars Gullin sällskapet står bakom Gullin-priset som har delats ut sedan 1997. Priset består av ett stipendium på 20.000 kronor, finansierat av Laila och Charles Gavatins stiftelse för jazzmusik, samt en statyett av den gotländska konstnären Stina Lindholm, finansierad av Region Gotland.