En genomgående röd tråd i samhällsbyggnad är detaljplanen. Det är också den handlingen som lever absolut längst. Gotlands äldsta detaljplan är från 1800-talet, en stor del av Gotlands huvudort Visby är fortfarande planerat av 1934 års plan och det finns mark i Klintehamn avsett för en järnväg som avvecklades för 60 år sedan.
I projektet har samtliga Gotlands 719 detaljplaner digitaliserats och gjorts tillgängliga i webbaserade system, såväl internt inom Region Gotland som externt till företag, boende och besökare. Utöver det har även Gotlands 21 planprogram digitaliserats och samtliga planbestämmelser har genom så kallad OCR-tolkning gjorts till sökbara dokument.
Karta - Digitala detaljplaner
Planernas bestämmelser har tolkats om i enlighet med Boverkets bestämmelsekatalog och plankartorna har geografiskt tolkats så att de så långt det är möjligt överensstämmer med fastighetsbildningen, så som den ser ut idag. Den geografiska tolkningen har skett i samarbete med DiSa-projektets arbete med kvalitetssäkrade fastighetsgränser, för att säkerställa att de gränser som ingår i detaljplanen överensstämmer med verkligheten.

Digitaliseringen av detaljplanerna har resulterat i att Gotland lever upp till de krav som Boverket ställer från januari 2022, att alla nya detaljplaner ska digitaliseras utifrån framtagen nationell standard. I tillägg har Gotland genom DiSa-projektet idag alla äldre detaljplaner på ön digitaliserade efter samma krav och en process för att alla framtida planer digitaliseras efter samma standard finns framtagen.
De digitala detaljplanerna publiceras som öppna data på Region Gotlands hemsida. Det kommer innebära att boende, besökare och företagare kommer kunna ladda ner all information om detaljplanerna och använda det till utveckling av exempelvis olika digitala tjänster. Detaljplanerna på Gotland har aldrig varit så tillgängliga för allmänheten som nu.
Öppna data - Region Gotland
Bland effekterna av att detaljplanerna är digitaliserade märks att handläggarna har betydligt snabbare tillgång till kartorna, som nu är integrerade i bygglovskartan. Kartorna är också lättare att tolka, när de är digitaliserade efter en och samma moderna standard oavsett från vilken tid eller i vilket format de ursprungligen är publicerade i.