Sök

Kontaktfamilj

Ibland är det svårt att räcka till som förälder. Då kan en kontaktfamilj vara till stor hjälp, för både barn och förälder.

Aktuellt: Informationsträff

Om du är nyfiken på och kanske intresserad av att bli familjehem, kontaktfamilj eller kontaktperson så är du välkommen till en informationsträff. Då berättar vi mer och du kan ställa frågor.

Datum och tid: 15 maj klockan 18.30
Plats: Polhemsgatan 29 i Visby

Anmälan e-post:
matilda.snoder@gotland.se eller maria.forsberg@gotland.se

Anmälan telefon:
0498-20 49 21 eller 0498-26 32 95

Som kontaktfamilj tar ni emot ett barn hemma hos er en eller ett par helger varje månad. Barnet blir som en familjemedlem och ni hittar på helt vanliga saker tillsammans. Kontaktfamiljen blir en viktig del i barnets och föräldrarnas nätverk.

Vad gör en kontaktfamilj?

Kontaktfamiljen välkomnar ett barn, eller flera syskon, hem till sig. Det handlar oftast om en eller ett par helger varje månad.

Många tror att helgen behöver fyllas av aktiviteter. Oftast önskar sig barnen en helg där familjen gör alldagliga saker. Det viktigaste är att ni umgås med varandra och att barnet får känna sig som en i familjen.

Hur ska en kontaktfamilj vara?

Kontaktfamiljen är en vanlig familj, fast lite extra stabil. Kontaktfamiljer kan vara olika typer av familjer, en eller två vuxna, från olika kulturer och sammanhang.

För en del barn är behovet en lite äldre kontaktfamilj som ger känslan av en extra farmor eller morfar. För andra barn är det bra att det finns jämnåriga inom familjen. Det är viktigt att alla i familjen välkomnar barnet.

Vilka är barnen?

Inget barn är det andra likt men en sak har de gemensamt. Deras föräldrar är ofta ensamma i sin roll och behöver hjälp och stöttning.

Barnen som oftast är mellan tre och tolv år behöver fler vuxna i livet som har tid för dem. Ibland finns det även tonåringar med behov av extra stöttning.

Hur blir vi kontaktfamilj?

  • Om du och din familj är intresserade så bjuds ni in till ett informationsmöte.
  • Om alla i familjen tycker det känns bra så inleder vi en utredning. Då tar vi redan på om din familj har de förmågor och resurser som krävs för att ta hand om någon annans barn.
  • Innan utredningen påbörjas inhämtar vi registerutdrag från polisens misstanke-och belastningsregister, socialregister, Kronofogden samt Försäkringskassan.

Hur länge är man kontaktfamilj?

Det vanligaste är att en kontaktfamilj har sitt uppdrag under ett par år. Det finns inget som hindrar att ni efter avslutat uppdrag fortsätter att ha kontakt med barnet och dess föräldrar.

Stöd och ekonomisk ersättning för kontaktfamilj

  • Som kontaktfamilj kan du alltid vända dig till oss för att få råd och stöd i din roll.
  • Du får en ekonomisk ersättning som delas upp i två delar, omkostnad och arvode. De följer de rekommendationer som finns från Sveriges Kommuner och Regioner, SKR . Omkostnadsdelen ska täcka samtliga utgifter för barnet och arvodesdelen är en beskattningsbar ersättning kontaktfamiljen får för uppdraget.

 

Eleonore Bogren
familjehemssekreterare

Polhemsgatan 29, Visby

Individ- och familjeomsorgen

Polhemsgatan 29, Visby, 621 81 Visby

Telefontid dagtid, vardagar, klockan 08:00 - 16:00.
Lunchstängt 12.00 - 13:00

Kvällar, nätter och helger:
Ring socialjouren vid akut behov av stöd och hjälp.
Telefon: 0498-26 91 45
Du kan också bli kopplad till socialjouren via SOS Alarm 112.

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  stängt (Långfredag)

Sidinformation

Senast uppdaterad:
22 februari 2024
Dela sidan

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  stängt (Långfredag)