- Det är så härligt med mycket regn, säger Susanne Bjergegaard Pettersson, vatten – och avdelningschef på regionen. Men hon höjer också ett varningens finger och tillägger att Gotland fortfarande behöver nästan en hel årsnederbörd extra för nivåerna i öns stora vattenmagasin ska bli normala.
Vi har väl alla märkt att det de senaste veckorna regnat ovanligt mycket, och det märks på grundvattennivåerna. Sveriges Geologiska Undersökning, SGU, meddelar nu att grundvattennivåerna i de stora magasinen på ön gått från mycket under det normala till under det normala och nivåerna i de små magasinen är faktiskt över det normala för årstiden.
- Vi har fått 65 mm mer regn fram till vecka 41 i år jämfört med samma tidsperiod ifjol, berättar Susanne Bjergegaard Pettersson.
Även nivån i Tingstäde träsk är bra för årstiden. Prognosen är att träsket kommer vara fullt till sommaren 2018 då det största uttaget sker.
- Regnet är bra, men när det kommer stora mängder på kort tid rinner det snabbt av ön istället för ner i grundvattnet. Det är bättre att det regnar lite under längre tid, om man får önska, säger Susanne Bjergegaard Pettersson.
Därför är det svårt att ännu sia om 2018, troligen kommer vi även då tvingas till bevattningsförbud. Till sommaren 2019 ska bräckvattenverket i Kvarnåkershamn stå klart, och då ska förhoppningsvis öns akuta vattenproblem vara lösta.
Tack alla som sparar!
Nämnas bör att gotlänningarna fortsatt är duktiga på att spara på vatten. Vi förbrukar cirka 10 procent mindre vatten jämfört med 2015 och ligger ungefär på samma nivå som under 2016. Under juli sparar vi till och med cirka 20 procent jämfört med juli 2015, så vi når även våra besökare med vår sparinformation och de tar även ett tydligt ansvar.
Lyckat läcksökningsarbete
Ytterligare en sak som förtjänas att nämnas, är teknikförvaltningens goda resultat när det gäller läcksökning. Svinnet/läckaget i Region Gotlands ledningsnät är idag ungefär nio procent, att jämföras med normala 20 procent i andra kommunala ledningsnät!
Vad gör då öns stora vattenförbrukare?
Region Gotland har bett några av öns storkonsumenter av vatten att berätta hur de bidrar till att spara vatten. För att spara vatten är allas vårt ansvar - vare sig man är storkonsument eller vanlig förbrukare.