Saknas det du söker efter? Kontakta kundtjänst med detta formulär eller e-post.
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81 Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter
Frågor och svar - FAQ
Ibland kan förseningar i sophämtningen ske, vilket innebär att vi kommer senare än vanligt. Det är då viktigt att du låter kärlet stå kvar på hämtstället tills det blir tömt.
Kontrollera att ditt kärl är framkört till hämtstället eller om det fanns något hinder i vägen som försvårat hämtningen på något sätt.
Om dina sopor inte blivit hämtade kan du kontakta teknikförvaltningens kundtjänst på telefon 0498-26 90 00 (knappval 2) eller e-post kundtjanst.teknikforvaltningen@gotland.se
Hämtning från fritidshus sker under perioden vecka 20 till vecka 37 (totalt 18 veckor). Hämtning varannan vecka av brännbart avfall (kärl 140 liter) och matavfall (kärl 140 liter) ingår i abonnemang. Kontakta kundtjänst för mer information om alternativ för kärlstorlek och hämtningsintervall.
Hämtning varannan vecka, d.v.s. möjlighet att lämna sopor varannan vecka, ingår i standardabonnemanget med hämtning av matavfall samt för fritidshus (perioden v 20-37). Om du hemkomposterar matavfall vid ditt permanentboende och har hämtning endast av brännbart avfall, sker hämnting var fjärde vecka. Du kan välja tätare hämtning mot en högre avgift.
Sopbilen tömmer de avfallskärl som står vid hämtstället vid ordinarie hämttillfälle. Avfallskärlet behöver bara stå på hämtstället vid de tillfällen du har sopor att lämna. Är avfallskärlet tomt vid tömningstillfället utgår ingen viktavgift (pris per kilo).
Närboende som väljer samma typ av abonnemang kan ha gemensam sophämtning. En fastighetsägare som har flera bostadsfastigheter på Gotland (en- och tvåfamiljsbostad) kan också ha gemensam sophämtning för de egna fastigheterna. Ansökan lämnas till Region Gotland (Tekniska nämnden).
Ja, om du har en lämplig kompostbehållare som är godkänd för kompostering av matvafall. Kom ihåg att lämna in en anmälan till miljö- och hälsoskyddsnämnden om du vill kompostera matavfall. En handläggningsavgift tas ut föranmälan.
Avgifterna finns i Region Gotlands avfallstaxa som gäller från den 1 april 2014. Taxan är miljöstyrande och innebär lägre avgifter för den som källsorterar mer och lämnar mindre sopor jämfört med den som inte källsorterar. Avgiften är indelad i tre delar, grundavgift, hämtningsavgift och viktbasread behandlingsavgift. Hämtningsavgiften beror bland annat på på kärlstolek och hämtningsintervall. Olika abonnemangsalternativ kan väljas för permanentbostäder, fritidsbostäder, flerfamiljsbostäder och verksamheter.
Ja, om någon bor eller vistas på fastigheten. Man behöver inte ha sophämtning vid sitt fritidshus om man har ett fast boende på Gotland och kan ta med soporna hem till sitt en- eller tvåbostadshus. Då betalar men endast den fasta grundavgiften för fritidshuset.
En ansökan ska lämnas till Tekniska nämnden om gemensam sophämtning för fastigheterna:
Hämtdagen beror på var din fastighet ligger och vilket abonnemang du har valt. H
Här kan du söka efter din hämtdag: https://etjanst.gotland.se/hamtdagar
Du kan även ringa eller skicka ett mejl för svar från teknikförvaltningens kundtjänst, tfn 0498-26 90 00, e-post kundtjanst.teknikforvaltningen@gotland.se.
Grundavgift enligt avfallstaxan betalas för alla fastigheter som nyttjas. Grundavgiften täcker bl.a. kostnader för återvinningscentralerna, miljöstationerna för farligt avfall, kundtjänst, information och andra kostnader som alla fastigheter är med och delar på. Fastighet som beviljats befrielse från hämtning av kärl- och säckavfall betalar därför grundavgift men ingen årlig hämtningsavgift.
Se avfallstaxan eller kontakta kundtjänst teknikförvaltningen för mer information.
Ja, källsortering av matavfall innebär att resurserna i avfallet kan nyttjas på ett bättre sätt.
Matavfall som samlas in behandlas biologiskt genom rötning och blir till biogas och biogödsel. Det innebär att både energi och näring i matresterna tas tillvara.
Den biologiska behandlingen sker på Gotland. Biogasen används bland annat till fordonsgas.
Nej, på Gotland är det inte tillåtet att använda avfallskvarn, enligt ABVA (Allmänna bestämmelser för brukande av kommunens vatten och avloppsanläggning).
Det beror bl.a. på risken för att det blir stopp i avloppsledningarna där det är liten lutning på ledningsnätet.
Det är inte heller tillåtet med avfallskvarn om man har enskilt avlopp eftersom det blir högre belastning på avloppsanläggningen.
Avfallskärl ingår i alla abonnemang för sophämtning och levereras till fastigheten vid start/ändring av abonnemang.
Vid ändring av abonnemang utgår avgift enligt taxa för kärlbyte.
Egna kärl kan inte användas för sophämtningen.
Förpackningar sorteras i första hand för materialåtervinning, lämnas vid en återvinningsstation eller på en återvinningscentral.
Metaller som inte är förpackningar kan lämnas på återvinningscentralen (ex stekpanna, bestick, verktyg). Lägg i behållare för metallskrot.
Glas, porslin och keramik som inte är förpackningar kan lämnas på återvinningscentralen (ex blomkruka, dricksglas, spegelglas).
Fråga personalen var deponirest samlas in.
Kattsand kan också lämnas på återvinningscentralen som deponirest om den inte består av brännbart material.
Elavfall (allt med sladd eller batteri) samt ljuskällor och batterier ska alltid lämnas på återvinningscentralen (ex glödlampa, lågenergilampa, belysning, hushållsapparater, telefon).
Farligt avfall ska lämnas på en miljöstation (ex kemikalier, batterier, målarfärg).
Miljöstationer finns på alla återvinningscentraler.
Se även i Region Gotlands källsorteringsguide eller kontakta teknikförvaltningens kundtjänst på telefon 0498-26 90 00 (knappval 2).
Se i sorteringsguiden eller kontakta teknikförvaltningens kundtjänst på telefon 0498-26 90 00 (knappval 2) eller e-post kundtjanst.teknikforvaltningen@gotland.se.
En praktisk korg och särskilda nedbrytbara påsar för sortering i köket av matavfall och annat lättnedbrytbart organiskt avfall följer med abonnemanget för källsortering av matavfall och brännbart avfall. Matavfallskorgen kan ställas i diskbänkskåpet eller hängas upp på insidan av skåpdörren.
En del tycker det är praktisk med en så kallad källsorteringssats med olika hinkar för sortering av återvinningsmaterial. I handeln finns att köpa källsorteringssatser av olika typer som enkelt kan monteras i diskbänksskåpet.
Om det blir trångt med utrymme, kanske du kan hitta en annan plats att samla de mest skrymmande förpackningarna på än under diskbänken.
Om du sorterar både tidningar/förpackningar och matavfall, märker du snart att det inte blir mycket avfall över att lägga i soppåsen som brännbart avfall.
Vid väg som är farbar för sopbilen. En vändplats ska också finnas om sopbilen måste vända. Se Beskrivning av vändplats och tillfartsväg nedan.
Avfallskärl ska placeras väl synliga så nära sopbilens stannställe som möjligt (gäller på hämtdagen då sophämtning önskas).
Gångvägen ska vara plan och hårdgjord. Trappor får inte förekomma.
Om det inte finns någon lämplig plats på fastigheten kan hämtstället ligga utanför fastigheten.
Kontakta teknikförvaltningens kundtjänst om du har frågor kring ditt hämtställe. Tfn 0498-26 90 00 (knappval 2), e-post kundtjanst.teknikforvaltningen@gotland.se.
Regelbunden hämtning av avfall i säck sker inte av arbetsmiljöskäl.
Möjlighet finns att lämna extrasäck vid enstaka tillfällen om soporna inte ryms i avfallskärlet som ingår i fastighetens abonnemang.
Om man vill lämna en extrasäck köper man en betalsopsäck (pris 135 kr) i en livsmedelbutik som säljer Region Gotlands betalsopsäckar eller på någon av Region Gotlands återvinningscentraler.
Kontakta teknikförvaltningens kundtjänst för mer information. Extra hämtning av avfall (hämtning mellan ordinarie hämttillfällen) kan också beställas mot avgift genom kundtjänst. Tfn 0498-269000 (knappval 2).
Särskilda lösningar förekommer för vissa fastigheter i innerstaden, t.ex. där det inte finns någon plats för att placera avfallskärl på fastigheten. Berörda fastighetsägare får särskild information om detta.
Se även frågor och svar under fliken Innerstaden.
Det finns särskilda lås som man får köpa till sitt kärl/sina kärl. Det kostar från 470 kr per kärl (140/190 liter).
Beställ genom teknikförvaltningens kundtjänst, telefon 0498-26 90 00 (knappval 2).
Till varje lås ingår två nycklar. Om man behöver fler nycklar går de att kopiera. Fråga en låssmed.
Matavfallspåsar ingår i abonnemang när du har hämtning av både matavfall och brännbart avfall och finns att hämta på alla återvinningscentraler.
Det går också att kontakta kundtjänst och beställa påsar så skickar vi mot portoavgift. Uppge ditt anäggningsnummer eller fastighetsbeteckning. Teknikförvaltningens kundtjänst, tfn 0498-26 90 00 (knappval 2), e-post kundtjanst.teknikforvaltningen@gotland.se.
Om du bor i lägenhet, be din hyresvärd om fler påsar.
Du som är fastighetsägare till flerfamiljshus eller har en verksamhet och behöver en större mängd påsar, kontakta kundtjänst för beställning.
Använd endast den nedbrytbara påsen som regionen tillhandahåller (med Region Gotlands tryck) för att personalen ska kunna se att det är rätt sorts matavfallspåse.
Om du har en hemkompost och vill använda kompostpåse kan du köpa nedbrytbara påsar i butik. Tänk på att påsen bör vara avsedd för hemkompostering. Dessa påsar bryts ner vid lägre temperatur.
Låt matresterna rinna av väl innan de läggs i matavfallspåsen. Förslut påsen väl. Om det är svårt att knyta ihop påsen eller den lätt går sönder, lägg lite mindre i varje påse.
Rengör avfallskärlet mellan varje tömning med såpa och vatten. Tillsätt lite ättika till sköljvattnet, det gillar inte flugorna.
Förvara avfallskärlet så svalt som möjligt. Ställ det på en skuggig plats i stället för i solen.
Matavfall hämtas varannan vecka men tätare hämtning kan beställas vid behov. Kontakta teknikförvaltningens kundtjänst för mer information om abonnemang. Tfn 0498-269000 (knappval 2).
Kärlens mått, höjd, bredd och djup:
140 liter: 1065 mm x 500 mm x 543 mm
190 liter: 1070 mm x 559 mm x 690 mm
370 liter: 1070 mm x 749 mm x 800 mm
660 liter: 1207 mm x 1265 mm x 774 mm
Samma regler gäller för kompostering i innerstaden som annars, d.v.s. komposten ska placeras och skötas så att det inte blir olägenheter. Om man har en lämplig plats på sin tomt och en lämplig kompostbehållare kan man alltså kompostera. Glöm inte att anmäla din kompost till miljö- och hälsoskyddsnämnden. En handläggningsavgift tas ut för anmälan.
Sopkärlen ska stå på anvisat hämtställe på hämtdagen senast kl 06.00 de tillfällen man önskar sophämtning. Kärl som står på annan plats töms inte. Låt kärl stå kvar på hämtstället tills det är tömt.
Kärl för matavfall och brännbart avfall töms samma dag men på olika turer i Visby innerstad.
Fastighetsägaren förvarar kärlen på lämplig plats mellan hämttillfällena.
Hämtstället är en lämplig plats på fastigheten så nära sopbilens stannställe som möjligt. Om det inte finns någon lämplig plats på fastigheten kan hämtstället ligga utanför fastigheten.
Kontakta teknikförvaltningens kundtjänst om du har frågor kring ditt hämtställe. Tfn 0498-26 90 00, e-post kundtjanst.teknikforvaltningen@gotland.se.
Start för abonnemang och din hämtdag meddelas i bekräftelsen av ditt abonnemang.
Sopkärlen ska stå på fastighetens hämtställe på hämtdagen senast kl 06.00. I Visby innerstad sker sophämtning från kl 06.00 året om.
Kärl för matavfall och brännbart töms samma dag men på olika turer.
Låt kärlet stå kvar på hämtstället tills det är tömt.
Kontakta teknikförvaltningens kundtjänst för mer information. Tfn 0498-26 90 00, e-post kundtjänst.teknikforvaltningen@gotland.se.
Sopskåp kan användas för att förvara fastighetens avfallskärl om utrymmet medger det.
Skåpet måste ligga i markplan för att kärlen enkelt ska kunna dras ut ur skåpet. Sopskåpet kan då även vara fastighetens hämtställe, förutsatt att dragvägen fram till sopbilens stannställe är kort och plan.
Draghandtagen på kärlen ska vara riktade utåt vid hämttillfället.
I princip på samma sätt som utanför innerstaden, d.v.s. med källsortering av matavfall och brännbart avfall.
En skillnad är att en mindre sopbil hämtar matavfall och brännbart på olika turer i stället för samtidigt, eftersom bilen bara har ett fack. Den särskilda mindre sopbilen hämtar från de gator och gränder där den vanliga sopbilen inte kommer fram.