– Vi tittar på vilka behov som finns när kajen står klar och hur infrastrukturen ska se ut för att möta det. Vi har undersökt olika alternativ på lösningar och det som vi tittar närmare på i dagsläget är en gångbro över färjeleden, säger Pernilla Johansson, projektledare för arbetet med infrastruktur kopplat till kryssningsturism.
Flera aspekter att ta hänsyn till
Arbetet är i en planeringsfas och en avtalad arkitektbyrå är involverad.
– Det återstår ännu arbete innan det finns ett färdigt förslag. Det är många aspekter som vi måste ta hänsyn till för att det ska bli en bra och hållbar lösning. Vi måste också föra dialog med myndigheter och andra intressenter, som till exempel Trafikverket, säger Pernilla Johansson.
Också andra delar ingår i arbetet med infrastruktur
I arbetet med infrastruktur ingår också andra delar. Det omfattar exempelvis skyltning, offentliga toaletter och att utveckla stadsmiljön.
– Det här är en upprustning som är till gagn för såväl gotlänningar som alla typer av besökare, inte bara kryssningsresenärer. Vi är många som har nytta av till exempel fler offentliga toaletter, menar Pernilla Johansson.
Bakgrund - om arbetet med infrastrukturen
Region Gotland utvecklar nödvändig infrastruktur kopplad till kryssningsturism. Infrastrukturlösningen som nu utreds är en del av det och ingår i en pågående förstudie, vilken ska lägga grunden för hela arbetet.
Infrastruktur är en av tre delar inom Region Gotlands kryssningsprogram (övriga är Bygget och Exportmognad). Inom projektet för infrastruktur finns sex delprojekt: trafik, busstrafik, vägvisning och informationsskyltning, offentliga toaletter, utveckling av stadsmiljö samt besöksplatser.