Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Brassinstrument

Brassinstrument, även kallade mässingsinstrument eller bleckblåsinstrument, är en familj med många instrument i olika storlekar. Vi erbjuder undervisning på följande bleckblåsinstrument:
trumpet, kornett, valthorn, trombon, tuba, alt- & tenorhorn

Undervisningens innehåll och upplägg

Trumpeten och kornetten är familjens minsta instrument. Dessa instrument spelar oftast melodin i en blås Trombonistorkester. Förr i tiden använde man trumpeten för fanfarer och signalgivning.

 Valthorn
Valthornet
har en rund vacker form och en mjukare, dovare klang än trumpeten. Används ofta i filmmusik vid romantiska partier.

 

Trombonen har ett drag istället för ventiler. Draget har sju olika lägen vilket gör det möjligt att spela alla olika toner. Trombonen är ett vanligt instrument i både klassisk och populärmusik.

Tuban är det största av familjens instrument och spelar oftast basstämman i orkestern. Tuban är ett maffigt instrument som spelar melodierna mörkast av alla!

Tuba

 

 

 

 

Alt- & tenorhorn har samma form som tuban men är mindre. Utmärkta instrument att starta på!

Det finns många brassinstrument att välja på. Är du osäker på vilket instrument som passar just dig, sök då "Brassinstrument - ej specifikt val" i anmälningsverktyget. När du sedan fått plats på Kulturskolan provar vi ut vad som passar dig bäst.

Samtliga instrument finns i mån av tillgång att hyra på Kulturskolan.

Villkor, anmälningsrutiner och prislista

Hösten 2021 startar vi en blåsorkesterskola!

Blåsorkesterskolan riktar sig till alla som är 6-8 år.  I grupp får barnen under mer lekfulla former pröva på några olika blåsinstrument för att kanske senare välja något av instrumenten. Eftersom ämnet är nytt är inte alla detaljer klara, men planen är att eleverna är i grupp under höstterminen för att under våren sedan övergå till en kombination av individuella lektioner och orkester. I ansökningsverktyget hittar du kursen under "Nyfiken - Pröva på".