Kontakt

Madeleine Nilsson
Kulturutvecklare och föreningsfrågor
Telefon: 0498-26 96 28, 0737-65 82 62
E-post: madeleine.nilsson01@gotland.se

Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Region Gotlands kulturpris

Kulturpris till Anna E Weiser och Wolfgang Weiser

I över 20 år har de med sin verksamhet Vibrationsverket varit förebilder för hur man kan skapa upplevelser av scenkonst tillsammans. För det får Anna E Weiser och Wolfgang Weiser Region Gotlands kulturpris 2023.

Region Gotlands kulturpris delas ut till en person eller verksamhet som utfört en bestående kulturgärning för Gotland. Priset är på 25 000 kronor och beslutet togs idag under regionstyrelsens sammanträde.

Med Vibrationsverket skapar Anna och Wolfgang Weiser - tillsammans med barn, unga och äldre runtom på Gotland - något sannerligen unikt i gränslandet mellan konst och rörelse. Det är väldigt roligt att få tilldela dem årets kulturpris, säger Oscar Lindster (S), ordförande i kultur- och fritidsberedningen.

Möter hundratals varje år

Varje år möter Anna och Wolfgang Weiser hundratals unga och vuxna runt om på ön. Tillsammans skapar de cirkus, balanskonst, dans, ljud och musik. Deras verksamhet Vibrationsverket är baserad i Anga socken på östra Gotland och är både ensemble och arrangör av scenkonst och workshops. Sommartid även ett residens.

 

Region Gotlands motivering

Region Gotlands motivering för Anna och Wolfgang Weiser och verksamheten Vibrationsverket lyder: ”I Anga på östra Gotland finns varje sommar ett cirkustält. Här möts barn, ungdomar och vuxna och skapar tillsammans – cirkus, balanskonst, dans, ljud och musik. Publiken inkluderas naturligt i mötet med kreatörer inom olika konstuttryck. I över 20 år har Anna E Weiser och Wolfgang Weiser varit verksamma på Gotland och de är förebilder för hur man kan skapa upplevelser av scenkonst tillsammans." 

Prispengar och diplom delas ut under regionfullmäktige den 11 december 2023.

Mer om pristagarna

Anna E Weiser är kompositör/ljudkoreograf, sångare, skribent och rörelsepedagog. Hennes konstnärliga fokus är rumslig sensibilitet och lyssnande.

Wolfgang Weiser är jonglör, lärare i teater, cirkus och estetisk kommunikation, samt doktorand vid Göteborgs universitet.

 

Vill du nominera någon till Region Gotlands kulturpris?

Tycker du att det finns någon på Gotland, en person eller en organisation, som utfört en bestående kulturgärning i detta begrepps vidaste bemärkelse? Då kan du nominera denna person eller organisation till att få Region Gotlands kulturpris. 

Den nominerade behöver inte vara bosatt eller verksam på Gotland men ska ha bidragit till en betydande kulturgärning för Gotland. Det går inte att nominera en tjänsteperson anställd inom Region Gotland.

Det är möjligt att varje år den 1 januari–1 oktober nominera årets kulturpristagare via länken: 

Länk till nomineringsformulär Region Gotlands kulturpris 

Nominering sker primärt via e-tjänst, i annat fall vänligen kontakta handläggaren.
 

Har du frågor och/eller inte har möjlighet att nominera via e-tjänsten?

Kontakta kulturutvecklare Madeleine Nilsson.
Mejl madeleine.nilsson01@gotland.se, telefon 0498-26 96 28
 

Kulturpristagare 2022

År 2022 fick skådespelaren Lennart Bäck kulturpriset.

Läs mer om 2022 års kulturpristagare här