2007 antog kommunfullmäktige förslag till ett reviderat handlingsprogram för skydd och säkerhet som skulle gälla under 2008. Revideringen var i huvudsak en redaktionell översyn av det program som antogs 2005. Kommunstyrelsen gav ledningskontoret och räddningstjänsten i uppdrag att utarbeta ett förslag till handlingsprogram för perioden 2009-2010 och senare ett utvidgat program som skulle gälla 2010-2014.
Ledningskontoret har nu framlagt förslag till handlingsprogram för skydd och säkerhet för perioden 2009-2010. Programmet ska vara underordnat den säkerhetspolicy som är under utarbetande.
Programmet behandlar en rad författningsenliga skyldigheter för kommunen. Så t.ex. bildar avsnitt 8, Räddningstjänstens skadeförebyggande arbete, Handlingsprogrammet för förebyggande verksamhet och avsnitt 9, Räddningstjänstens skadeavhjälpande arbete, Handlingsprogrammet för räddningstjänst. Under avsnittet ”Brand och räddning - organisation och dimension” anges förmågan för räddningstjänsten när det gäller insatser.
Bakgrunden till programmet är närmast lagen (2003:778) om skydd mot olyckor, LSO; den lag som ersatt räddningstjänstlagen.
Olyckor i den lagens mening är (enligt förarbetena) bränder, explosioner, ras, översvämningar, oväder och utflöden av skadliga ämnen; d.v.s. sådant som räddningstjänsten normalt bekämpar.
Räddningstjänst enligt LSO
Med räddningstjänst avses de räddningsinsatser som staten eller kommunerna ska ansvara för vid olyckor och överhängande fara för olyckor för att hindra och begränsa skador på människor, egendom eller miljön. Det offentligas skyldighet gäller endast om det är motiverat med hänsyn till behovet av ett snabbt ingripande, det hotade intressets vikt, kostnaderna för insatsen och omständigheterna i övrigt. Som kvalitetskrav för den offentliga räddningstjänsten gäller att den ska planeras och organiseras så att räddningsinsatserna kan påbörjas inom godtagbar tid och genomföras på ett effektivt sätt. Allmänheten ska informeras om bl.a. vilken förmåga att göra räddningsinsatser som finns. I lagen ingår också bestämmelser om enskildas skyldigheter.
Skyldighet att upprätta handlingsprogram enligt LSO
Kommunens skyldigheter sorteras under följande rubriker: Förebyggande verksamhet. Räddningstjänst. Efterföljande åtgärder. Organisation. Ledning.
För såväl den förebyggande verksamheten, som räddningstjänsten ska upprättas handlingsprogram, (3 och 8 §§) och lagen ger vissa föreskrifter om innehållet. Inget hindrar att programmen samordnas.
Föreskrifter i LSO om innehållet i handlingsprogrammen m.m.
Båda programmen ska innehålla målet för verksamheten och de risker för olyckor som finns i kommunen och som kan leda till räddningsinsatser. Hur den förebyggande verksamheten är ordnad och hur den planeras ska framgå av det programmet.
I handlingsprogrammet för räddningstjänst ska också anges vilken förmåga kommunen har och avser att skaffa sig för att sådana insatser. Som en del av förmågan ska anges vilka resurser kommunen har och avser att skaffa sig. Förmågan ska redovisas såväl med avseende på förhållandena i fred som under höjd beredskap.
Handlingsprogrammen ska antas av kommunfullmäktige för varje mandatperiod. Innan det sker ska samråd ha skett med myndigheter som kan ha ett väsentligt intresse i saken.
Ansvarig nämnd enligt LSO
Kommunens uppgifter enligt LSO ska fullgöras av en eller flera nämnder. I Gotlands kommun åvilar uppgiften kommunstyrelsen (kommunfullmäktige § 119/2004). När det gäller handlingsprogrammet för den förebyggande verksamheten kan fullmäktige uppdra åt nämnd att under perioden anta närmare riktlinjer (3:3).
Fler bestämmelser finns …
Fler bestämmelser som ansluter i lagens regelverk finns i förordning (2003:789) om skydd mot olyckor, t.ex. bestämmelser om vad de nämnda handlingsprogrammen ska innehålla.
Enligt förslaget ska handlingsprogrammet för skydd och säkerhet vara ett styrdokument för räddningstjänsten. Samtidigt innehåller programförslaget beskrivningar som har att göra med situationen vid kriser i fredstid; något som regleras av lagen (2006:544) om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser och höjd beredskap*. Eftersom den lagens krav på kommunal planläggning (krisledningsplan) har beröringspunkter med handlingsprogrammen räknade regeringen med att möjligheterna till samordning skulle tillvaratas. Handlingsprogrammet gör dock inte anspråk på att vara krisledningsplan.
* Lagen innehåller föreskrifter om bl.a. krisledningsplan och krisledningsnämnd. Den innehåller också föreskrifter om förberedelser för och verksamhet under höjd beredskap. Krisledningsnämndens verksamhet är begränsad till fredstida förhållanden.
Kommunfullmäktige har utsett kommunstyrelsens arbetsutskott att vara krisledningsnämnd. Under höjd beredskap har kommunstyrelsen ansvaret för det civila försvaret.
Utöver vad som är författningsreglerat har kommunen bestämmelser och organisation för den (organisations)interna säkerheten och skyddet. (2004-02-26, § 42).
Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige