Vid utgången av 2009 upphör, efter förlängningar, avtalet med SOS-alarm om utalarmeringstjänster m.m. för räddningstjänsten och ambulanssjukvården. Avtalet omfattar också tjänster för mottagning och hantering av automatlarm, samt jourteleförmedling. Räddningstjänsten har administrerat avtalet och medel anslagits över räddningstjänstens budget. Ungefär 55 % av kostnaderna 2009 avser ambulansalarmering m.m. för hälso- och sjukvården och 45 % tjänster för räddningstjänsten och tekniska förvaltningen.
Efter bl.a. utvärdering av hur verksamheten bedrivits har räddningstjänsten förhandlat med Storstockholms brandförsvar (ett räddningstjänstförbund som bildats av tio kommuner i stockholmsområdet). Arbetsutskottet gav i juni räddningstjänsten i uppdrag att fortsätta förhandlingarna. Avtalet skulle omfatta räddningstjänstens och, som ett tilläggsavtal, tekniska förvaltningens behov av tjänster. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen skulle förhandla om tilläggsavtal för hälso- och sjukvårdens behov.
Räddningstjänsten har nu framlagt förslag till avtal. Det innebär att Storstockholms brandförsvar via sin räddningscentral larmar och leder Gotlands räddningstjänst vid de händelser som föranleder räddningsinsatser. Arbetet bedrivs utifrån de grundförutsättningar som ges genom det avtal som Storstockholms brandförsvar tecknat med SOS-alarm AB. Avtalet löper under fyra år med två ett-åriga förlängningar som i så fall ska aviseras skriftligt. Den årliga ersättningen uppgår för det första året, 2010, till 935 000 kr och räknas därefter upp efter en bestämd modell. Senare upprättas avtal för tekniska förvaltningens behov.
Kommunstyrelsens beslut