Brittis Benzler m.fl. ( V ) har i motion yrkat att kommunen aktivt ska verka för att öka möjligheterna för unga vuxna med funktionshinder att komma ut på arbetsmarknaden, att en plan för detta upprättas och att medel för lönebidragsanställningar avsätts, samt att det, genom Desideriagymnasiet och IV-Trojaborg, erbjuds fler ungdomar praktik med sikte på en kommunal anställning.
Barn- och utbildningsnämnden har föreslagit att motionen ska tillstyrkas. Nämnden verifierar svårigheterna för ungdomar och unga vuxna ( 20 – 29 år ) att få fotfäste på dagens arbetsmarknad. Med individuell planering och samverkan mellan arbetsgivare och fackliga organisationer för inrättande av anställning med lönebidrag skulle förutsättningarna för att denna grupp skulle få sysselsättning på arbetsmarknaden öka.
I avvaktan på resultatet av den pågående utredningen om konsekvenserna för kommunen av förändringarna inom arbetsmarknadspolitiken återremitterade arbetsutskottet ärendet till ledningskontoret (§ 232/2007 ). När sedan ansvaret för de arbetsmarknadspolitiska insatserna överfördes till socialnämnden remitterades motionen också dit.
Socialnämnden har tillstyrkt att kommunen aktivt ska arbeta för att öka unga vuxnas möjligheter på arbetsmarknaden. Socialnämnden föreslås få i uppdrag att utreda behovet av centrala medel för lönebidragsanställningar.
Ledningskontoret har föreslagit att motionen ska anses besvarad med dess utlåtande. Däri redogörs för den nya arbetsmarknadspolitiken och arbetsförmedlingens roll. Kontoret konstaterar att båda nämnderna ansett det angeläget att arbeta för den aktuella gruppens möjligheter på arbetsmarknaden. Socialnämnden bör, med sitt ansvar för arbetsmarknadsfrågor, vara den nämnd som svarar för samarbetet med arbetsförmedlingen. När det gäller förslaget om att inrätta fler anställningar med lönebidrag hänvisas till förvaltningsvisa beslut.