Inger Harlevi (m) har i motion föreslagit att Gotlands kommun ska ansöka om att EU:s kulturhuvudstadsevenemang 2014, som enligt upprättad turordning ska förläggas till Lettland och Sverige, ska förläggas till Gotland. Hon redogör för reglerna och en föreslagen förändring, som innebär att varje medlemsland ska arrangera en tävling mellan intresserade städer i det egna landet minst sex år innan det är landets tur att vara värd.
Anm: Europaparlamentet och Europeiska unionens råd har beslutat om vilka regler som ska gälla för evenemanget. Senast 2008 arrangerar Sverige en öppen inbjudan då intresserade städer får ansöka om att bli utsedda till kulturhuvudstad 2014. Ansökningstiden kommer att vara tio månader. I ansökan ska staden presentera ett kulturprogram med europeisk dimension som i huvudsak bygger på kulturellt samarbete och som stämmer överens med Sveriges kulturpolitik. En jury, vars ledamöter nomineras av europiska institutioner och Sverige och utses av Sverige, gör ett urval. Städer som förts upp på slutlistan ska sedan, under nio månader, utarbeta en slutgiltig ansökan till juryn. Senast 2010 ska Sverige nominera en stad. EU:s råd utser staden officiellt till europeisk kulturhuvudstad.
För att få underlag för ett ställningstagande återremitterade
kommunstyrelsen (§ 6/2007) motionen
till kultur- och fritidsnämnden för kompletterande utredning i samverkan med
andra intressenter.
Ledningskontoret har kortfattat redogjort för vad andra svenska kandidater gjort och Stockholms erfarenheter som kulturhuvudstad 1998. Kontoret anser det svårt att förorda en kandidatur med tanke på storleken av de ekonomiska åtagandena och den korta förberedelsetid som står till buds, samt att inställningen från andra aktörer på Gotland är oklar.
Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige