Naturvårdverket har för kännedom och eventuellt yttrande översänt utkast till ny nationalparksplan. Planen är inte en plan i egentlig bemärkelse, utan ska ses som en förteckning över områden som är lämpliga att ingå i Sveriges nationalparksnät. Möjligheterna att inrätta parker, framhåller verket, är i hög grad beroende av acceptans hos och samarbete med regionala och lokala myndigheter och lokalbefolkningen. För Gotlands del berör förslaget exempel på landskapstypen ”slättlandskap” och innebär att nationalparken Gotska Sandön utvidgas och att Bästeträsk upptas som ny park.
Utvidgningen av Sandöns nationalpark avser ca 55 000 ha marint landskap med grund och hav inom området Salvorev – Kopparstenarna. Området är redan utpekat som ett BSPA-område (Baltic Sea Protected Area enligt Helsingforskonventionen).
Området Bästeträsk omfattar ca 5 000 ha och sträcker sig från Stenkusten till Fårösundsvägen. Inom området finns nu två naturreservat, Bästeträsk och Bräntings Haid om ca 1 900 ha, varav 800 ha vatten. Hela området ingår i ett riksintresse för naturvården och delar av det är områden av riksintresse för kalksten. Där pågår även skogsbruk av viss omfattning. Den aktuella ansökan om kalkbrytning avser ca 170 ha omedelbart nordost Bräntings Haids naturreservat. Det konstateras, att liknande natur finns på andra delar av Gotland men inte av samma klass vad gäller välutvecklade naturtyper och graden av orördhet. I sitt slag är området det främsta på Gotland och i Sverige och torde vara unikt i ett europeiskt perspektiv. Det anses vara väl lämpat som nationalpark till skydd för naturmiljön och för representation och kunskapsspridning om gotländska naturförhållanden. Turordningen för genomförande av enskilda nationalparker är beroende av bl.a. huruvida det finns övervägande samförstånd mellan regionala och lokala intressen. En annan faktor är vilka resurser som tilldelas Naturvårdsverket för områdesskydd. I planförslaget redogörs för hur genomförandet går till. Mark som ska ingå i en nationalpark måste ägas av staten.
Stadsarkitektkontoret tillstyrker förslaget om Gotska Sandön. När det gäller Bästeträsk konstateras, att större delen i översiktsplanen avsatts som ett område för systemekologisk forskning, vilket inte bedöms stå i motsatsförhållande till föreslagen nationalpark. Kontoret pekar också på att området innehåller områden av riksintresse för mineralfyndighet. Karta över de olika intressena bifogas.
Tekniska
nämnden konstaterar att det förslaget inte redovisar att Gotlands kommun
ämnar utnyttja Bästeträsk som vattentäkt och anser att ett krav från kommunens
sida ska vara, att en eventuell nationalpark inte kommer att inskränka
möjligheten att utnyttja Bästeträsk som råvattentäkt.
Arbetsutskottet har tillstyrkt ledningskontorets förslag till yttrande.
Yrkande:
Ordföranden ställde proposition på arbetsutskottets förslag, Brittis Benzlers och Stefaan De Maeckers yrkanden och förklarade sig anse att arbetsutskottets förslag vunnit majoritet. Omröstning begärdes.
Ordföranden ställde proposition på Brittis Benzler och Stefaan De Maeckers yrkanden och förklarade sig anse att Stefaan De Maeckers yrkande antagits som motförslag.
Vid omröstningen röstade 14 ledamöter för arbetsutskottets förslag: Lena Celion (m), Björn Jansson (s), Lars Thomsson (c), Kjell Skalberg (c), Per-Olof Jacobsson (c), Jenny Guteäng (m), Håkan Onsjö (m), Mats-Ola Rödén (fp), Åke Svensson (s), Lilian Virgin (s), Hanna Nyman (s), Bo Björkman (s), Brittis Benzler (v) och ordföranden Eva Nypelius (c). 1 ledamot, Stefaan De Maecker (mp), röstade för sitt yrkande. Kommunstyrelsen hade således beslutat bifalla arbetsutskottets förslag.
Kommunstyrelsens beslut