Kontakt

Madeleine Nilsson
Kulturutvecklare och föreningsfrågor
Telefon: 0498-26 96 28, 0737-65 82 62
E-post: madeleine.nilsson01@gotland.se

Hanna Wärff Radhe
Kultursamordnare
Telefon: 0498-26 96 51, 073-765 80 91
E-post: hanna.warff-radhe@gotland.se

Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter
Bild på saxofonisten Fredrik Lindborg

Gullinpriset

Nu är det klart: årets Gullin-pris går till saxofonisten Fredrik Lindborg.

Gullinpriset 2021

 

Motivering
”Man kan nog påstå att jazzen har funnits med i hela hans liv. Pappans intresse för jazz gjorde att den musik som presterades av bland annat Charlie Parker, Billie Holiday och Sonny Rollins måste ha varit bland de första ljud som Fredrik Lindborg uppfattade.

Fredrik Lindborg bestämde sig tidigt för att ägna sig åt jazzmusik. Han började spela saxofon vid nio års ålder, har grundligt studerat jazzmusik och spelat i mängder av olika konstellationer i såväl smågrupper som storband. Fredrik Lindborg är numera en väletablerad solist och bandledare och har spelat in flera egna skivor och medverkat på många andra.

Han behärskar inte enbart sina huvudinstrument tenor- och barytonsaxofon utan man kan höra hans fina spel även på sopransax, klarinett och basklarinett. Oavsett vilket instrument han trakterar kan man notera hans fina ton, utmärkta frasering, rytmiska känsla och man kan inte annat än tjusas av hans idérika improvisationer. Och han spelar så det svänger.

Att han har förstått, tagit till sig, utvecklat och personligt tolkat Lars Gullins musik framgår tydligt av skivan ”A Swedish Portrait”. Där framför Fredrik Lindborg tillsammans med Martin Sjöstedt, Daniel Fredriksson och fyra stråkar en rad av Gullins mest kända melodier i nya annorlunda och spännande arrangemang, merparten skrivna av Fredrik Lindborg.

Fredrik Lindborg har fått en rad utmärkelser bland annat ”Den gyllene saxen” till minne av Arne Domnerus. Fredrik spelade för övrigt rollen som Arne Domnerus i filmen om Monica Z. Till detta kan han nu lägga ytterligare en fin merit, nämligen Gullinpriset.”

Mer information om Fredrik Lindborg finns att läsa på pristagarens hemsida fredriklindborg.com 


Information om Gullinpriset

Priset består av
- ett resestipendium på 20 000 kronor, som finansieras av Laila och Charles Gavatins Stiftelse för Jazzmusik
- en statyett av den gotländska konstnären Stina Lindholm
- medverkan vid två konserter i Sanda kyrka på Gotland och vid en uppföljande konsert på Munkkällaren i Visby, som arrangeras av Kulturföreningen Roxy.

"-Huruvida utdelningen av årets pris går att göra live, eller inte, får vi återkomma till lite längre fram, säger sällskapets ordförande Lars-Olof Naessén."

Förslag till pristagare lämnas till Orkesterjournalen (OJ) eller LGS och ligger till grund för beslut av LGS:s styrelse. Priset ska ges till en musiker, kompositör eller arrangör som verkar i Lars Gullins anda. I februari-mars varje år meddelas vem som blir årets Gullinpristagare.

Lars Gullin-priset har delats ut sedan 1997 av Lars Gullin Sällskapet (LGS) i samarbete med Region Gotland samt Orkester Journalen (OJ).

Har du frågor? Kontakta kulturutvecklare Madeleine Nilsson.

Mail , tel 0498-26 96 28

På Lars Gullinsällskapets webbsida kan du läsa mer om priset.
Mer om Gullinpriset >>>