Planerings- och försörjningschef Freddy Sirland anför i skrivelse 2006-02-27 bl a följande:
…Efter BUF:s tillsyn hösten 2004 framkom att förskolan felaktigt hade barn i åldern för förskoleklass inskrivna i förskolan. Med den lagändring som genomförts omfattas inte barn som är 6 år av placering i förskola. Barn som fyller 6 år skall från höstterminen samma år i stället erbjudas plats i förskoleklass i kombination med skolbarnsomsorg. Skollagen kap. 2 a reglerar möjligheten för enskild verksamhet att bedriva fritidshem och kap. 2 b §§ 6 och 7 reglerar möjligheten för enskild verksamhet att bedriva utbildning motsvarande förskoleklass.
Waldorfförskolan informerades om möjligheten i kap. 2 b §§ 6 och 7 och ansökte därefter om godkännande för drift av förskoleklass i kombination med fritidshem för 6 åringarna i en permanent verksamhet.
Med hänvisning till skollagen, läroplaner och skolverkets uppdrag till kommunerna har skolan i uppgift att bedriva en integrerad pedagogisk verksamhet. Förskoleklass och skolbarnsomsorg är numera en del av skolan och är därmed lokal- och verksamhetsmässigt integrerad med grundskola och fritidshem.
BUN beslutade 2005-02-15 § 10 att Stiftelsen Karlavagnens Waldofförskola enligt skollagen kap 2 b §§ 6 och 7 får bedriva utbildning motsvarande förskoleklass och enskilt fritidshem för barn inskrivna i förskoleklass till och med vårterminen 2006.
Stiftelsen Orionskolan bedriver Waldorfpedagogik och har tillstånd för förskoleklass. Om föräldrarna önskar att barnen skall fortsätta i Waldorfpedagogik efter tiden i förskolan bör en fortsättning kunna genomföras i Orionskolans regi.
Med hänvisning till redovisningen ovan och BUN:s beslut 2005-02-15 § 10 föreslås
att BUN avslår Stiftelsen Karlavagnens Waldorfförskolas ansökan om att får bedriva fortsatt utbildning motsvarande förskoleklass och enskilt fritidshem för barn inskrivna i förskoleklass (6 åringar).