NTA drivs i ett samarbete mellan Kungl Vetenskapsakademin (KVA) och Kungl Ingenjörsvetenskapsakademin (IVA) och kommuner och friskolor runt om i Sverige.
NTA-programmet är unikt och komplett i den meningen
· att det erbjuder och utvecklar såväl tjänster som produkter för skolutveckling på både övergripande kommunnivå och i rektorsområde och
· att alla – elever, lärare skolledare, politiker, akademiledamöter, är involverade i den ständigt pågående utvecklingsprocessen.
NTA-programmet erbjuder utvecklingsmöjligheter till kommuner och skolor i form av teman i naturvetenskap och teknik, vardera med handledningar för lärare och elever, materielsats för laborativt arbete och utbildningar för temautbildare och NTA-samordnare. Respektive kommun driver utvecklingen i sin kommun och genomför kompetensutvecklingar, köper in tjänster och produkter samt medverkar i den kontinuerliga utvecklingen i form av utprövningar av såväl tjänster som produkter. NTA är också ett utvecklingsstöd för lärare/lärarlag och inlärningsstöd för elever.
Grundfilosofin inom NTA är arbetssättet som sätter eleverna och deras frågor i centrum. Varje NTA-tema är komplett med experimentmateriel för arbete i helklass under en period på 8–10 veckor.
Eleverna bygger successivt upp ett erfarenhetsbaserat kunnande inom naturvetenskap och teknik, inklusive språklig utveckling och eget ansvarstagande.
Projektsamordnare Sven-Bernhard Nilsson och läraren vid Gråboskolan Claes Pettersson informerade om NTA-projektet. Nämndens ledamöter fick också tillfälle praktiskt pröva på NTA-projektets pedagogik.