Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter
Konstnärsduon Rören/Johannessen som ska göra Gotlands nya landmärke. Foto: Tasneem Khan

Konstnärsduon Rören/Johannessen ska skapa Gotlands nya landmärke

Publicerad 2023-11-21 08:36
En gnistrande framtidsfackla, ett magiskt fyrtorn i oroliga tider. Det utlovar konstnärsduon Rören/Johannessen som ska göra Gotlands nya landmärke.
Längs Färjeleden i Visbys hamnområde ska en ny, konstnärlig gestaltning ta plats. Det är Carl Degermans stiftelse och donationsfond som finansierar projektet. Konstverket är tänkt att fungera som ett landmärke för Visby och Gotland – det första som möter den som kommer med färjan. 
 
Nu har Region Gotlands konstråd valt vilka konstnärer som får det prestigefulla uppdraget. Av tre skissförslag föll valet på duon Rören/Johannessen som består av Signe Johannessen och Erik Rören och deras verk ”Gute Unicorn”. 
 
Motiveringen lyder:  
Med blick för platsens sammanhang gestaltar Rören/Johannessen en skulptur med ett unikt och minnesvärt uttryck för Gotland. Skulpturens samspel med landskapet bidrar med poetiska och känslomässiga perspektiv utifrån platsens sammanhang. Med ett samtida konstnärligt uttryck lyfter och utmärker skulpturen ett välkomnande till Gotland och bjuder in till interaktivt medverkande.
 
Exakt hur den färdiga skulpturen kommer att se ut är ännu inte klart. Konstnärsduon arbetar på ett utforskande sätt, genom att undersöka den aktuella platsen och behoven hos dem som vistas där. De brukar samarbeta med lokala grupper och bjuda in allmänheten att delta. 
 
Sin idé för platsen ovanför Färjeleden i Visby beskriver de så här: 
 
Gute Unicorn är ett färgsprakande landmärke som reser sig uppåt, som en gnistrande framtidsfackla, ett prismatiskt och magiskt fyrtorn i oroliga tider. Verket blänker längs horisonten och lockar besökare. Den blir med sin ständigt medskapande funktion en drömfångare, en plats full av mening, lekfullhet och relevans för både öbor och gäster.
 
Den konstnärliga gestaltningen förväntas stå klar tidigast hösten 2024.