Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter
Böcker staplade på ett bord

Författare till Gotland på Bokens dag

Publicerad 2023-10-13 13:52

Bokens dag firas varje år för att främja litteraturen och läsandet. Den 18 oktober är det dags för årets arrangemang med spännande författarsamtal med bland andra Sofia Lundberg, Amanda Svensson, Zhiwar Rashid och Carl Bergstrand.

 I tider av hot mot det fria ordet, runt om i världen men också i Sverige, är vi glada att kunna fira boken och yttrandefriheten med en engagerande blandning av författare. Böcker om norrsken, naturens förunderlighet och Sverige under andra världskriget. Berättelser om lögner och pengar, medeltida maktkamp, flykt och fantasi. Allt det och mycket mer kan vi ta del av under Bokens dag, säger Katarina Petersson, bibliotekarie på Almedalsbiblioteket.

I år får du ta del av nio författarsamtal i spegelsalen på Clarion Hotel Wisby, den 18 oktober. Samtalen sker i tre olika pass mellan klockan 13.30 och 20.00. Biljetter finns att köpa på Almedalsbiblioteket, samt i bokhandeln Wessman & Pettersson. Arrangemanget sänds också live via Region Gotlands YouTube-kanal.

Om programmet

När: Onsdagen den 18 oktober mellan klockan 13.30 och 20.00.
Var: Spegelsalen på Clarion Hotel. Eller följ livesändningen via Region Gotlands YouTube-kanal.

Bokens dag gästas av nio författare i tre skilda biljettblock:
13.30-15.00: Henrik Berggren, Ulf Kvensler och Sofia Lundberg.
Länk till sändning: Bokens dag, pass 1

16.00-17.30: Niklas Natt och Dag, Tomas Bannerhed och Katarina Widholm.
Länk till sändning: Bokens dag, pass 2

18.30-20.00: Amanda Svensson, Zhiwar Rashid och Carl Bergstrand.
Länk till sändning: Bokens dag, pass 3

Om författarna, ett urval

Sofia Lundberg är den av dagens svenska kvinnliga romanförfattare som översatts till flest språk, hela 37 stycken. Hennes bok ”Den röda adressboken” (2017) blev en internationell succé och hon har hyllats världen över för sin förmåga att ta med läsaren på känslosamma resor genom tid och rum, kärlek och sorg.

Amanda Svensson är författare, kulturskribent och översättare. Hon debuterade med den uppmärksammade ”Hey Dolly” (2008). 2019 tilldelades hon Per Olov Enquists pris, samt Svenska Dagbladets litteraturpris för romanen ”Ett system så magnifikt att det bländar” (2020).

Zhiwar Rashid är född 1988 i flyktinglägret Saryas i Kurdistan och uppväxt i Halabja, men numera bosatt i Göteborg. ”Under mullbärsträdet” (2023) är hans första roman och en berättelse om att skapa band till det förflutna som gör framtiden möjlig.

Carl Bergstrand är norrskensfotograf från Gotland. Med sin passion för norrskenet har genom pedagogik, värme och humor lyckats övertyga människor över hela Sverige att rusa ut i natten och uppleva norrsken. Boken ”Norrsken – den heltäckande handboken” (2023) passar både inbitna norrskensfantaster såsom nybörjare.

Bokens dag 2023 är ett samarbete mellan ABF Gotland, Biblioteken på Gotland, Biblioteksutveckling Gotland, bokhandeln Wessman & Pettersson och Clarion Hotel Wisby.