Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

100 procent ren hårdträning

Publicerad 2023-10-11 12:00
Vecka 41 är en nationell uppmärksamhetsvecka mot dopning. Under 2022 anordnades en öppen föreläsning med sportjournalisten Jonas Karlsson. I år bjöd gymmen, i samarbete med Polisen, RF Sisu Gotland, Region Gotland och Länsstyrelsen, in sina medlemmar till föreläsning med Peter Rung med tema dopning och skeva mansideal.
Arbetet med 100 % ren hårdträning (RHT) på Gotland drog igång under första halvåret 2022 och har hittills handlat om förarbete och därefter att tillsammans med intresserade gym planera för en uppstart samt att stödja gymmen i deras arbete med att bli diplomerade 100 % RHT-anläggningar.
 
Två gym har nu diplomerats och det tredje väntas få sin diplomering under denna vecka. Därefter kan arbetet starta igång på riktigt.
 
Det stora arbetet sker på anläggningarna av gymmen själva och i nära samarbete med polisen och RF Sisu Gotland. Det handlar bland annat om ett offentligt ställningstagande om nolltolerans mot dopning, utbildning av personal och tydliga rutiner samt att polisen har möjlighet att göra kontroller på gymmen. Länsstyrelsen och Region Gotland finns med i styrgruppen som stöttar vid behov. 
 
- Dopning är ett område som vi på Gotland hittills har arbetat ganska lite med. Samtidigt vet vi att dopning inte bara förekommer inom idrotten utan också är kopplat till träning och kroppsideal. Det är därför otroligt inspirerande att se hur gymmen har tagit sig an det här arbetet med att förebygga dopning i träningsmiljöer, säger Andrea Mårtensson, strateg/brottsförebyggande samordnare på Region Gotland.
 
 
Gym som är med i samarbetet:
Form Gotland
Visby träningscenter/Visby dansskola
Friskis och Svettis Visby
Visby styrkeklubb/Gym1
Nordic Wellness
 
 
 
Driver du ett gym på Gotland och vill arbeta med metoden tillsammans med oss? Kontakta länsstyrelsen via deras e-post.