Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Tack till dig som hjälpte till att stärka Gotlands beredskap

Publicerad 2023-10-05 10:58
Beredskapsveckan 2023 är över, men det viktiga arbetet med att stärka beredskapen på Gotland och i resten av Sverige fortsätter.

Varje år vecka 39 genomförs Beredskapsveckan, som är en nationell informationsinsats för att öka människors motståndskraft i händelse av kris och krig. Det har blivit dags att summera årets Beredskapsvecka och vi kan konstatera att intresset för beredskapsfrågor är stort och växande. 

Tack till alla er som deltog i de många aktiviteter som arrangerades runt om på Gotland, och tack till alla er som redan använt foldern ”Hur förberedd är du vid en kris?” för att stärka din egen hemberedskap.

– Beredskapsveckan har genomförts med många bra aktiviteter där vi uppmärksammat hur viktigt det är att planera och öva sin egen hemberedskap. Det är roligt att så många engagerat sig och deltagit under veckan. Vi behöver nu fortsätta arbetet med den egna hemberedskapen och foldern ”Hur förberedd är du vid en kris?” ger oss bra verktyg i detta arbete. Min förhoppning är att alla läser, använder foldern och med jämna mellanrum plockar fram den för att fortsätta göra övningarna och ser till att de personliga uppgifterna är uppdaterade, säger Rikard von Zweigbergk, enhetschef för beredskap och säkerhetsskydd.

Att ha en bra hemberedskap innebär att kunna klara sig utan samhällets hjälp i åtminstone en vecka. Om så många som möjligt av oss som bor och vistas på Gotland kan planera och öva sin egen hemberedskap kan samhället fokusera på att hjälpa dem som har svårast att klara sig själva. På så sätt blir vi alla en del av Gotlands beredskap.

Foldern ”Hur förberedd är du vid en kris?” är fullspäckad med tips och övningar med din hemberedskap i fokus. Fyll i foldern, spara den på ett bra ställe och ta fram den emellanåt för att friska upp kunskaperna och göra några av övningarna. Varför inte göra detta till en årlig rutin för ditt hushåll under exempelvis Beredskapsveckan?

Om du inte redan fått foldern i brevlådan finns den att hämta hos Region Gotland i Rådhuset, Visborgsallén 19 i Visby, eller på biblioteken. Den går också att ladda ner från www.gotland.se/beredskap, där du hittar mer information om hemberedskap och om Gotlands beredskap.

Än en gång, tack!

/Region Gotland, Gotlandshem, Starkare Gotland, Länsstyrelsen i Gotlands län