Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter
Ukrainas flagga fladdrar i vinden på Söderport i Visby.

Region Gotland flaggar för Ukrainas självständighet

Publicerad 2023-08-24 07:28
Ukraina blev självständigt från Sovjetunionen 1991 och firar sin självständighetsdag den 24 augusti. Som en solidaritetshandling hissar Region Gotland idag den ukrainska flaggan på centrala platser i Visby.
– Rysslands invasion av Ukraina innebär ett fruktansvärt lidande för det ukrainska folket. Vi vill visa vårt fortsatta stöd för Ukrainas kamp för självständighet och frihet. Samtidigt vill vi uppmuntra och påminna alla om hur viktigt det är att vi fortsätter stötta Ukraina och det ukrainska folket i både ord och handling, säger Meit Fohlin (s), regionstyrelsens ordförande. 
 
Gotland har goda relationer till Ukraina, genom samarbeten, besök och inte minst släktskap. Många på Gotland har familj och vänner i Gammalsvenskby i södra Ukraina.
 
Sedan Ryssland invaderade Ukraina följer Region Gotland noga utvecklingen. Hittills har Region Gotland bland annat skänkt medicinsk utrustning och en äldre brandbil till Ukraina via de nationellt samordnade insatserna. Den sista juli 2023 var det cirka 240 registrerade flyktingar från Ukraina på Gotland, som alla sökt skydd genom massflyktsdirektivet. 
 
Ukrainas flagga kommer att synas på Österport och Söderport samt på Rådhuset på Visborg under torsdagen 24 augusti.