Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter
Bild på kultursommarjobbare. Foto: Joakim Norrby

Se de gotländska ungdomarnas filmer

Publicerad 2023-07-03 13:15
Under tre sommarveckor har 21 gotländska ungdomar ägnat sig åt kulturskapande på heltid. Nu har allmänheten chans att ta del av deras verk.
Makt, möte, identitet. Med de orden väljer årets kultursommarjobbare att presentera sina verk. Region Gotlands kulturutvecklare har i år arrangerat tre feriejobb inom områdena film, dans och digitalt berättande. 
 
Filmarna har valt ordet ”identitet” för att beskriva sitt verk. De har under tre veckor skrivit manus, spelat in och redigerat en kort spelfilm om en ung kille som vill visa världen vem han verkligen är. Handledare: Henrik Johansson. 
 
Dansarna har valt ordet ”möte”, ett ord som kom till gruppen redan första dagen av feriejobbsperioden. De har kollektivt koreograferat och spelat in en dansfilm, en process som tagit dem till olika platser runt om i Visby. Handledare: Cyntia Botello. 
 
Digitalt berättande är ett helt nytt sommarjobb, som förenar kreativt skrivande med teater/gestaltning. Manusförfattare Sissela Nelander har handlett gruppen och berättar mer:
 
– Vi har fokuserat på berättande som passar på de digitala plattformarna och undersökt korta format som sketcher, scener och videoessäer. Vi har utgått från filmens form och struktur men också strävat efter att hitta det som är specifikt för det digitala berättandet. Ungdomarna har fått konstnärlig frihet i att välja både tema och form för sina scener, säger Sissela. 
 
På torsdag den 6 juli har du möjlighet att möta de unga kulturskaparna och ta del av deras verk. Från klockan 14.30 bjuder kulturenheten in till mingel och filmvisning på Filmstaden Borgen på Hästgatan i Visby.
 
Fri entré, men begränsat antal platser.