Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Planteringar

Varje vår, sommar och höst smyckas Gotland med vackra blomsterdekorationer. Varje år har vi ett nytt tema som beskriver färg, form och en känsla. Växter väljs, och planteringar i urnor och rabatter designas, utifrån årets tema. Temat och växtvalet för vårblommor görs på våren året innan och för sommarblommor på hösten året innan. Året därpå pryder blomsterdekorationerna Gotland.

Vårblommor

På Gotland välkomnar vi våren med vårblommor som placeras ut runt om på ön. Urnor placeras i Visby och ett antal tätorter. I Visby anläggs också tre rabatter med vårblommor; en i Almedalen, en på Stortorget och en vid Packhusplan runt fontänen med ymnighetsgudinnan.

Sommarblommor

I början av juni skiftar vi från vårflor till sommarflor i urnor och rabatter. Planteringarna består både av sommarblommor, kryddväxter och grönsaker. Alla är välkomna att dofta och känna på växterna men inte skörda eftersom vi vill ha prunkande planteringar att njuta av över en lång tid. Sommarens blommor står sedan ute tills i början av oktober.

Återvinning av växter

Alla blomlökar blommar inte om året därpå men vi försöker att spara och återanvända den lök som är möjlig. Narcisser och tulpaner torkas, sparas och planteras ut i rabatter.