Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Nu är det dags för svängrum

Publicerad 2023-05-05 14:19
Under två dagar den 16-17 maj bjuder Kulturskolan Gotland i samarbete med Kulturföreningen Kött in till Svängrum - en unik och färgsprakande föreställning i två akter i Sävehusets aula.

Detta är sjunde gången som Kulturskolan Gotland bjuder in till Svängrum. Publiken kommer att få avnjuta en helkväll med scenkonst i olika former, god mat och härlig stämning. Nyskapat blandas med traditionellt och improviserat av och med gotländska gymnasieungdomar på scenen.

Årets föreställning ägnas åt Ukraina

Huvudtema för årets Svängrum är Ukraina och det återspeglas både i det som framförs på scenen och det som bjuds att äta. Elever från Ukraina kommer att vara delaktiga i matlagningen och ukrainsk mat kommer att serveras.

Världsmusikbandet bildar navet

Kulturskolans världsmusikband Lauparefolki står för musiken tillsammans med sångelever som i föreställningen sjunger på fem olika språk. Det bjuds även på ett nyskrivet vokalt musikstycke av musikern och tonsättaren Polina Pohozha, som flydde från Ukraina till Gotland förra året och nu går på Gotlands tonsättarskola. Publiken kommer också att få höra folkmusik från olika länder i nyskapande arrangemang

Det bjuds också på dans

Till de olika musiknumren framförs nyskapade koreografier med elever från kulturskolans fördjupningkurs i dans och där eleverna också är delaktiga i skapandeprocessen.

Från den ukrainska elevgruppen på Wisbygymnasiet deltar en musiker på instrumentet Bajan, en sorts dragspel. På sin repertoar har han musik som han lärt sig av sin farfar i Ukraina.

Och teater

Teatergruppen Dramqueens bjuder på improvisationsteater och framför också dikter och scener som bygger på texter av författare med erfarenhet av krig, med fokus på situationen i Ukraina.

Köp din biljett och kom

Den 16 maj startar föreställningen klockan 19.00. Före dess serveras en buffé med kalla och varma rätter i matsalen i Desideriahuset från klockan 17.00, som Wisbygymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram står för. Den 17 maj ges samma föreställning klockan 18.00, men med kaffe i pausen.

Biljetter köps genom Kulturbiljetter.se

Svängrum arrangeras vart tredje år och är en del av verksamheten för kulturskolans världsmusikband som drivs i projektform under en treårsperiod i samarbete med Kulturföreningen Kött. Lauparefolki är den nionde generationen världsmusikband på kulturskolan sedan starten år 1998.