Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter
Barn plockar skräp. Foto: Håll Sverige Rent

Anmälan öppen till Skräpplockardagarna – Linde socken vann en skräpplockarholk i fjol

Publicerad 2023-02-28 14:18
Anmälan till årets Skräpplockardagar öppnar 1 mars. Kampanjen anordnas av organisationen Håll Sverige Rent, i samarbete med kommuner runt om i hela Sverige. I fjol anordnade Region Gotland dessutom en skräpplockartävling som Linde Hembygdsförening vann. Priset var en skräpplockarholk som nu satts upp vid vandringslederna på Lindeberget.

Skräpplockardagarna är en viktigt insats för att förebygga och minska nedskräpningen på Gotland och i hela Sverige. Alla kan delta men Skräpplockardagarna har ett särskilt fokus på barn och unga i förskolor, skolor samt föreningar med barn- och ungdomsverksamhet som kan få pedagogiskt material från Håll Sverige Rent.

Skräpplockardagarna, Håll Sverige Rents webbplats

Plocka skräp på Gotland 1-5 maj

I år genomförs Gotlands Skräpplockardagar 1 maj – 5 maj. Om det inte passar just den veckan, så går det självklart bra att plocka skräp när det passar. Alla är välkomna att delta! I år har vi ingen lokal tävling men vi hoppas på minst lika stort deltagande i årets Skräpplockardagar för ett renare och vackrare Gotland.

Anmälan till Gotlands Skräpplockardagar 2023

Linde hembygdsförening vann förra årets lokala skräpplockartävling

I fjol deltog över 1500 personer i Region Gotlands lokala skräpplockartävling som kompletterade Skräpplockardagarna. Vinnarna i Linde socken gjorde en stor insats med att plocka skräp och lämnade även in bra tips på vad vi alla kan göra för att bidra till ett renare Gotland. 

I Linde deltog alla åldrar för en skräpplockarinsats längs med dikeskanterna runt om i socknen. De samlade ihop flak med skräp som de sedan källsorterade så gott de kunde. Man konstaterade att mycket av skräpet var sådant som troligtvis åkt av släp och transporter på väg till återvinningscentralen. Det var även mycket emballage från lantbruk.

Linde hembygdsförening har nu fått sitt pris – en skräpplockarholk. Det är en låda med skräpinformation och plastpåsar att lägga upphittat skräp i. 

På bilden lämnar avfallsutvecklare Ingalill Gerber Lindgren över holken till Ida Uddin och Berit Granberg
Nu sitter skräpplockarholken på plats vid Lindeberget. På bilden lämnar avfallsutvecklare Ingalill Gerber Lindgren över holken till Ida Uddin och Berit Granberg från Linde hembygdsförening.