Lovisa Benneck är enhetschef för ortopedin med intresse för digital hälsa. Hon läser en master inom hälso- och välfärdsteknik och satt för två år sedan på en föreläsning där en kvinna berättade om hur hon tagit fram en hälsoapp, när idén kom:
– Jag tänkte att det här är exakt vad vi skulle behöva inom ortopedin. Jag har själv haft en idrottsskada, har träffat många patienter med idrottsskador och har många i min närhet som haft idrottsskador, där har jag sett att vården inte riktigt kunnat erbjuda den vård som patienterna behöver och förtjänar.
– Sen började jag läsa på inom forskning, jag intervjuade olika personer och slog ihop allt. Då kom insikten om att vi behöver komplettera sjukvården med bra alternativ.
Dessutom kom Mälardalens universitet ut med en forskningsstudie om digital vård där de kunde visa att 77 procent av svenskarna efterfrågar ett digitalt verktyg till sin fysioterapi. Allt detta passade in med att Hälso- och Sjukvårdsförvaltningen startade projektet Innovationssystem Gotland tillsammans med Uppsala universitet och Science Park Gotland.
Först ut med att få hjälp av Innovationssystem Gotland
– Jag var först in och anmälde mitt intresse, berättar Lovisa. Sen fick jag pitcha för Science Park Gotland (SPG) och blev antagen. Nu har jag varit kopplad till dem i två år, gått vidare i deras program och är nu utsläppt som alumni. Det innebär att jag ska stå på egna ben, men jag får fortfarande väldigt mycket hjälp av SPG. De är fantastiska. De har stöttat med hur man bygger upp ett företag, med vem, vad man behöver, ekonomisk support och väldigt mycket känslomässig support.
Till att börja med fick Lovisa finansiering från Innovationssystem Gotland med 10 procent av sin arbetstid för att kunna sätta igång. På projektansökan står arbetsnamnet ”Orto-appen”, men under utvecklingsarbetet har appen blivit till ett serviceerbjudande som heter ”Limber – livslångt idrottande”.
– Den här idén har utvecklats från att vara en app med rehabiliteringsövningar, till att idag vara en service som stöttar idrottare med deras fysiska och psykiska hälsa, förklarar Lovisa.
Vid starten hade företaget en annan delägare, men vid årsskiftet blev det klart att Movitz Laurell Herzog klev in som ny delägare i Limber. Han är i botten fysioterapeut.
– Jag har spelat fotboll och innebandy hela livet och gör det ännu. Jag är väldigt engagerad i idrottsrörelsen, har suttit i styrelser och varit tränare i många år. Idrotten ligger mig varmt om hjärtat. Det var därför jag blev fysioterapeut, jag ville jobba nära träning och idrott.
Att kombinera digital och fysisk vård
Movitz menar att det är oundvikligt att vården kommer att digitaliseras på något sätt:
– Det är väldigt spännande att få vara med fundera på hur det skulle kunna se ut och vad vi vill få ut av den här typen av verktyg. Något jag har sett behov av under mina år i yrket är en smidigare övergång mellan sjukvården och friskvården, för många behöver stöd i återgången till sitt idrottande, och det tror jag att vi har en snygg lösning på.
– Om vården skulle bli ”digifysisk”, alltså en kombination av digital och fysisk, då tänker jag att första samtalet kan ske via videosamtal, för att snabba på första kontakten. Om det visar sig att jag måste undersöka patienten ordentligt, då blir det fysiska besöket nästa steg och då har jag klarat av mycket av informationsinsamlingen som ofta tar mycket tid och kan sen fokusera mer på behandling vid det fysiska besöket. Om det uppkommer några frågetecken efter mötet är tröskeln låg för patienten att höra av sig och få svar på sina frågor snabbt och smidigt, tack vare det digitala formatet.
– Våra patienter har oftast träffat en ortoped som gett dem en diagnos och det gör att vårt arbetssätt blir ganska utstakat, förklarar Lovisa. Men tack vare vår app kommer de att ha sina övningar i telefonen och inte på en papperslapp som försvinner i gym-väskan…
Ett bra komplement till primärvården
Appen ska finansieras genom avtal med primärvården och företag som idrottsklubbar, gym eller idrottsgymnasium.
Enligt forskningen är det viktigt att patienter som söker vård för idrottsskador blir coachade, känner sig delaktiga, kan se andras resa och få påminnelser om att träna. Allt det kommer att finnas i appen, men kan vara svårt för primärvården att erbjuda.
– Det är spännande att vi verkar vara först i världen med att erbjuda en kombination av digital och fysisk vård för patienter med idrottsskador, säger Lovisa entusiastiskt. Planen är att vi om tre år ska lansera Limber i fler länder som är redo för digital vård.
Har hon möjligen fler idéer på gång? Jodå, det visar sig att den första appen har gett insikt om fler problem som behöver lösas, så vem vet; om några år kanske hon jobbar med ytterligare en innovation?
Läs mer om Innovationssystem Gotland.