För att rivningsavfallet ska hanteras på rätt sätt måste du planera rivningen.
Rivningsmaterialinventering, rivningsplan
En rivningsmaterialinventering ska identifiera vilka material, ämnen, skadedjur med mera som finns inbyggda. Detta görs för att man ska kunna planera för hur avfallet ska hanteras och omhändertas. Informationen används för att säkerställa att allt rivningsmaterial tas om hand på ett korrekt sätt.
Den som gör en materialinventering behöver ha god kunskap om olika byggmaterial och hur de ska hanteras. Kravet på kompetens för att genomföra inventeringen ökar ju mer omfattande rivningen är. I inventeringen identifieras de olika avfallsslagen och en uppskattning av mängden av de olika avfallsslagen görs. Det ska även anges hur material och ämnen skall fraktas och omhändertas. Det är särskilt viktigt att det framgår hur farligt avfall ska hanteras.
Rivningsmaterialinventeringen används som underlag för kontrollpunkter i kontrollplanen. Uppgifter om vilka entreprenörer som ansvarar för till exempel transport och omhändertagande av rivningsmaterialet ska framgå av kontrollplanen.
Rivningsavfall
Återanvändning av material ska eftersträvas och deponering ska vara det sista alternativet enligt avfallshierarkin:
1. återanvändning
2. materialåtervinning
3. energiåtervinning
4. deponering
Hantering av avfall regleras i miljöbalken (SFS 1998:808) och dess bestämmelser, främst avfallsförordningen (SFS 2020:614).
Farligt avfall
Exempel på farligt avfall är asbest, lysrör, blyomfattade el-kablar, avfall som innehåller till exempel PCB eller kvicksilver och asfalt som innehåller stenkolstjära.
Olika typer av farligt avfall får inte blandas med varandra eller med andra avfallsslag. Farligt avfall ska förvaras på ett säkert sätt på rivningsplatsen i kärl med tydlig märkning.
Vid förekomst av virkesförstörande insekter, annan ohyra eller hussvamp krävs oftast att materialet förstörs på plats, till exempel genom eldning. Ta dock alltid kontakt med Räddningstjänsten innan alternativet ”eldning” används
Brännbart avfall
Brännbart avfall ska sorteras ut från icke brännbart avfall redan på rivningsplatsen. Undantag kan göras i vissa fall, till exempel av utrymmesskäl.
Sanering
Innehåller byggnaden till exempel kvicksilverförorenade avloppsrör eller PCB-haltiga fogmassor/golv, betraktas den som ett förorenat område. En anmälan om sanering ska göras till miljö- och hälsoskydd. Kontakta alltid miljö- och hälsoskydd om du är osäker på om byggnaden är förorenad.
Upptäcker du en förorening under arbetets gång har du en upplysningsskyldighet och miljö- och hälsoskydd ska kontaktas omgående.
Avfallstransporter
Yrkesmässig transport av avfall eller transport av avfall som uppkommit i yrkesmässig verksamhet kräver anmälan eller tillstånd från länsstyrelsen. Den som lämnar avfall som uppkommit i yrkesmässig verksamhet till någon annan för transport har en skyldighet att kontrollera att tillstånd finns alternativt att anmälan gjorts.
Lämnas farligt avfall till någon annan för transport ska ett transportdokument upprättas. Transportdokumentet ska innehålla uppgifter om lämnare, mottagare, avfallsslag och avfallsmängd.