Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Vaccination mot covid-19 och pneumokocker, vad gäller i år?

Publicerad 2023-02-13 14:08
Hög vaccinationstäckning och att många blivit utsatta för smitta gör att en stor del av befolkningen nu har ett gott skydd mot allvarlig sjukdom i covid-19. Folkhälsomyndigheten uppdaterar och anpassar därför sina rekommendationer om vaccination mot covid-19 från och med den 1 mars.
Risken att bli allvarligt sjuk i covid-19 finns fortfarande kvar och ökar med stigande ålder, därför rekommenderas vuxna i riskgrupp eller över 50 år att ta en påfyllnadsdos i höst. Personer från 80 år rekommenderas att ta två påfyllnadsdoser i år, en i vår och en i höst. Däremot tas den allmänna rekommendationen om vaccination för friska personer 18-49 år bort den 1 mars.
 
Våren 2023 ges även vaccinationer mot pneumokocker på mottagningarna för covidvaccination på Gotland. Sedan 2022 ingår vaccination mot pneumokocker (pneumokocker kan exempelvis orsaka lunginflammation) i ett nationellt vaccinationsprogram. I det rekommenderas alla över 65 år eller i riskgrupp att vaccinera sig mot pneumokocker, vaccinationen är kostnadsfri för dem som rekommenderas den.

Rekommendationer vaccin mot covid-19 från den 1 mars 2023:
  • Personer födda 1943 eller tidigare (80 år eller äldre) samt alla som bor på SÄBO rekommenderas att under 2023 vaccinera sig med två påfyllnadsdoser. Under våren finns det möjlighet att samtidigt vaccinera sig mot pneumokocker.
  • Personer födda 1944–1973 (50–79 år), samt vuxna med riskfaktorer rekommenderas att vaccinera sig med en påfyllnadsdos i höst, inför höst/vintersäsongen 2023. 
  • För personer som är 49 år och yngre som inte har medicinska riskfaktorer finns inte längre en allmän rekommendation att vaccinera sig.
Vårens vaccinationer mot covid-19 
När de nya rekommendationerna träder i kraft den 1 mars startar vaccinationerna inom SÄBO. Vaccinationer ute på mottagningarna börjar under vecka 10 eftersom mottagningarna för covidvaccination har stängt vecka 09.
 
Mottagningarna i Hemse och Slite har under mars och april sedan öppet en dag per vecka och mottagningen på Ica Maxi arena tre dagar i veckan. Öppettiderna kan framöver anpassas efter behov. Läs mer på gotland.se/dropinvaccination
 
Vårens vaccinationer mot pneumokocker
Under våren rekommenderas även alla över 65 år att vaccinera sig mot pneumokocker. Om det gått mer än 5 år sedan senast eller om man inte tidigare vaccinerat sig mot det. Pneumokocker är en vanlig orsak till infektioner med bakterier, till exempel lunginflammation. Vaccin kan minska risken för att få en allvarlig infektion. För personer över 80 år går det bra att vaccinera sig mot pneumokocker samtidigt som man tar vårens påfyllnadsdos mot covid-19. 
 
Längre fram kommer mer information om när bokningen öppnar för personer 65-79 år och övriga riskgrupper. Läs mer om pneumokocker, vaccin samt  om riskgrupper på 1177.se/Gotland/vaccination-mot-pneumokocker

Bokningens öppettider för våren
Bokningen av vårens vaccinationstider mot covid-19 och/eller pneumokocker öppnar den 27 februari. Vaccinationstid bokas via telefon 0498-26 98 00 (vardagar klockan 06.30-12.00) Personer som ingår i de rekommenderade åldersgrupperna kan även boka via appen Alltid öppet. Personer som ingår i medicinsk riskgrupp hänvisas till telefonbokningen.

Mottagningarnas öppettider för våren
Vecka 09 (den 27 februari till 5 mars) är alla mottagningar för covidvaccination stängda. Vårens vaccinationer mot covid-19 för personer över 80 år samt vaccinationer mot pneumokocker startar sedan på mottagningarna under vecka 10. 
 
Mottagningen i Hemse har under mars och april öppet på måndagar. Mottagningen i Slite på tisdagar och Ica Maxi arena måndagar, tisdagar och onsdagar. Öppettiderna kan framöver anpassas efter behov. Läs mer på gotland.se/dropinvaccination