Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter
Fotograf: Pernilla Hallbom

Socialförvaltningen inleder samarbete med Ung Omsorg

Publicerad 2023-02-13 10:00
Socialförvaltningen har inlett ett samarbete med Ung Omsorg i syfte att engagera och intressera fler gotländska ungdomar för äldreomsorgen genom att erbjuda extrajobb. På sikt är förhoppningen att fler ska vilja välja vård- och omsorg som en framtida karriärväg.

Ung Omsorgs verksamhetsidé är att skapa naturliga kontaktvägar mellan gammal och ung, där ungdomar sprider energi och glädje till äldre samtidigt som de unga lär sig att ta eget ansvar på vägen. Under de närmaste veckorna kommer cirka 80 gotländska ungdomar mellan 13 och 18 år erbjudas möjligheten att bli rekryterade till extrajobb på särskilda boenden i Visby. I arbetsuppgifterna ingår enbart social samvaro med de äldre som till exempel spela spel, delta i promenader, högläsning, spela musik med mera. Varje arbetspass består av 2-3 timmar och är schemalagda varannan helg. För många ungdomar är det här deras första steg in i arbetslivet.

Ung Omsorg, som redan samarbetar med över 350 äldreboenden och har 3000 ungdomar anställda runt om i Sverige, ser fram emot att etablera sig på Gotland. Till en början innefattar satsningen endast särskilda äldreboenden i Visby, men om samarbetet påvisar goda effekter kan det komma att utökas.

– Det ska bli jätteroligt att starta upp vår verksamhet här på Gotland och förena de unga med äldre. Tänk att vara 15 år och ha en 100-åring som sin kompis! Det är så vi vill jobba, bygga broar mellan generationer, säger Hanna Lundvall, uppstartsansvarig för område Gotland.

Här kan du läsa mer om Ung Omsorgs verksamhet