Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Övertagandet av Gotlands kollektivtrafik går planenligt – ny chef anställd

Publicerad 2022-11-30 12:41
Bivab tar från juni 2023 över all linjetrafik med buss inklusive skolskjutsarna på Gotland från Bergkvarabuss. Nu är en ny trafikchef för trafiken anställd – Göran Melander börjar 1 januari.

Närmare 70 splitternya bussar är beställda, personal på Bergkvarabuss har erbjudit anställning i den fortsatta verksamheten, ny populär chaufförsutbildning genomförs och den befintliga bussverkstaden tas över av en lokal entreprenör.
– Ja, allt går planenligt. Vi är mycket nöjda. Gotlänningarna kommer att få en bra busstrafik, säger Bivab:s VD, Christer Pettersson.
– Det går också smidigt mellan parterna Bergkvarabuss, Region Gotland och Bivab, skjuter regionens projektledare Rolf Andersson in.

Bivab samarbetar med Gotlandsbuss som kommer operera vägarna på ön från och med nästa sommar i Gotlands kollektivtrafiks namn. Göran Melander, bördig från Gotland, har anställts som ny trafikchef på Gotland. Han har en lång erfarenhet inom Stockholms lokaltrafik (SL) som busschaufför, trafikledare, gruppledare, drift- och depåchef samt centralt på Keolis och Nobina.
– Det är viktigt att gotlänningarna får ett bra alternativ till bilen och det ska kollektivtrafiken vara, säger Göran Melander och tillägger:
– Angeläget för kollektivtrafiken är också att på bästa sätt ser till att klara ökningen av antalet resenärer sommartid.

Bussförarutbildningen full

En yrkesförarutbildning med inriktning mot persontransporter med buss pågår just nu med drygt tio personer som alltså blir nya chaufförer. En ny utbildningsomgång startar 16 januari. Till båda omgångarna har man haft fullt med sökande. Arbetet som busschaufför är ett ansvarsfullt serviceyrke. Man är företagets ansikte utåt där det är viktigt att kunna bemöta alla resenärer på ett positivt sätt.

Verkstad drivs av ö-entreprenör

Den befintliga verkstad för bussarna på Lundbygatan som drivits av Bergkvarabuss (Mekka) kommer att tas över av en gotländsk entreprenör.

Får flexibilitet och stabilitet

Region Gotlands avtal med Bivab löper på tio år. Linjetrafiken startar i juni 2023 och skolskjutsarna i augusti 2023. Avtalet innebär att Region Gotland får flexibilitet i trafiken med ett sammanhållet avtal gällande linje- och skolskjutstrafik och stabilitet över tio år.