Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

SMHI varnar nu för mycket kraftigt snöfall över Gotland

Publicerad 2022-11-20 18:47
Från söndagskvällen och under måndag förmiddag utfärdar SMHI orange varning för periodvis mycket kraftigt snöfall över Gotland.

Snöfallet väntas bli upp emot 10 - 20 cm, men lokalt kan det komma 20 - 30 cm snö tillsammans med hårda sydostliga vindar. Snöfallet väntas orsaka mycket begränsad framkomlighet på vägar som inte hunnit snöröjas.

- Under dagen har jag varit i kontakt med de verksamheter som kan komma att beröras av det kraftiga snöfallet för att samla in lägesbilder och förmedla information om väderläget. Region Gotland har beslutat att förstärka med bandvagnar från räddningstjänsten både i Slite och Hemse. Det kommer också att finnas en extra ambulans i drift under natten för att förstärka beredskapen på nordöstra Gotland. Inriktningen just nu är att ge oss så goda förutsättningar som möjligt i fall ovädret blir riktigt svårt och vi kan behöva vidta ytterligare åtgärder. Dessutom jobbar regionens snöröjning så snabbt de bara kan för att göra vägarna så framkomliga som möjligt, men de kommer inte att kunna vara överallt samtidigt, säger Rikard von Zweigbergk, beredskapschef och tjänsteman i beredskap.

- Utifrån det förväntade kraftiga snöfallet är det bra att inte vara ute i trafiken om man absolut inte måste. I de fall man behöver åka någonstans är det viktigt att man är ute i god tid och kan köra lugnt. Ha varma kläder och gärna filtar med i bilen samt se till att mobilen är fulladdad. Lyssna även på P4 Gotland som ger uppdaterad information om väderläget, säger Joakim Nyman, insatsledare på räddningstjänsten.

Snöovädret kan leda till förseningar inom buss- och flygtrafiken samt inställda avgångar. Områden kan komma att drabbas av elavbrott, vilket även påverkar mobila nätet för telekommunikationer.